Алма матер решава за изпитите следващата седмица

Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се събира следващата седмица, за да реши как ще се провеждат семестриалните и кандидатстудентските изпити. Това обясниха от Алма матер пред „Труд“ във връзка с петицията на студенти, която набира скорост. В нея представители на Юридическия и още няколко факултета се обявяват против присъствените изпити. Над 700 души за ден са сложили подписите си под нея.

Всъщност през последните две седмици различните факултети обсъждат всички въпроси за предстоящите изпити, обясниха от СУ. През това време до студентите в Юридическия факултет достига информацията, че първият от задължителните им семестриални изпити по Административен процес в трети курс ще се проведе на 1 юли и ще той ще бъде присъствен за всички. Това разказа пред „Труд“ един от авторите на петицията Мария Стефанова.

„Официално решение няма, но наши асистенти ни казаха, че на първи юли ще сме на изпит в най-голямата аудитория – 272. Ние сме два потока, по 120 души. Ще бъде тест, ще бъде един час, щели сме да излезем, после да дезинфекцират. И после още над 120 човека от втория поток да влязат. Това е един курс, а ние сме общо пет курса“, уточни студентката. По думите й станало ясно, че ще бъдат разредени през две седалки и през два реда.

Това обаче не успокоява подписалите петицията, а обратното – кара ги да бъдат притеснени, защото няма да бъде решен въпросът със струпването на хора пред залата, както и с пътуванията.

„В университета ще се съберат хиляди хора от цялата страна и по този начин се създава огромен риск от пламване на заразата и превръщането на сградата на СУ, а потенциално и на цели квартали в София и други градове в огнища на COVID-19“, пишат студентите.

Те настояват като във всички останали университети в Европа, така и в Алма матер изпитите да бъдат проведени онлайн.

„Почти всички асистенти могат да помагат на преподавателите за онлайн провеждане на изпитите, СУ има информационна система, която трябва да използва“, настоя Мария. Предложението на студентите е изпитите да бъдат през виртуални класни стаи от по 20 човека, и докато и последният не бъде изпитан, никой да не напуска групата.

„Преподавателите се притесняват за обективността. 90% от тях са против онлайн изпитите, има обаче и 10%, които искат да бъдат онлайн. Не знам защо не следваме добрите практики в Европа, след като сме толкова уважавано висше училища“, посочи още студентката от Юридическия факултет.

Както "Труд" писа, все още се чака СУ да публикува новия график за провеждане на изпитите във връзка с разпространението на коронавируса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование