На 19 ноември 2018 да почерпят

Откриха откраднат през 2012 г. шедьовър на Пикасо в Румъния

Мей: Оставка няма да улесни Брекзит Призивите за оттеглянето на премиерката не стихват

Кола блъсна и уби пешеходец на входа на Южния парк в София

Каракачанов: От войните между правителство и президент губи държавата

Българин е арестуван при протестите срещу цените на горивата във Франция

11 деца – жертви на интернет тормоз всеки ден Все повече са случаите на сексуална експлоатация в мрежата

Стоичков на „Златната топка“

Военен №1 ген. Андрей Боцев: Заплатите за 2018 г. няма да се увеличават

Катастрофа с участието на български автомобил в Македония, един човек е ранен

Хаос на пътя, дрифт пред парламента (обзор) Шепа протестиращи затвориха границата с Гърция, блокираха Бургас и магистрала „Тракия”

Полският премиер: Русия може да нахлуе в Украйна след пускането на „Северен поток 2“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 19 ноември 2018

Мини-Меркел иска квота за депутатки Анкета й даде преднина за лидерския пост в ХДС

13 хил. на месец ползват нощен транспорт Догодина София решава дали да продължи услугата

Алма Матер търси 850 студенти Почти всяко пето място в СУ е свободно, допълнителен изпит само по теология

Последното класиране на кандидат-студенти в СУ ще бъде на 18 септември.

Над 80 специалности остават незаети

Университетите в страната продължават да търсят студенти. Дори и след трето класиране в повечето големи висши училища остават стотици незаети места, показа проверка на “Труд”.

В Софийския университет “Св. Климент Охридски”, където тази година новоприетите студенти са 4486, се търсят още 850 студенти или с 212 повече в сравнение с миналата година. Незаетите места, които са почти 19%, са “държавна поръчка”, за редовна и задочна форма на обучение.

Дори най-авторитетната специалист в Алма Матер – “Право”, остава незапълнена. За нея се търсят 9 кандидати за задочна форма.

Допълнителен прием има по още редица специалности, сред които “Философия”, “Социология”, “Публична администрация”, “Културология”, голяма част от филологиите и други общо над 80 специалности.

Допълнителен прием има и в платено обучение, където се търсят общо 19 студенти по “Социология”, “Публична администрация” и “Фармация”.

Подаването на документи е от 10 до 14 септември, а класирането ще бъде обявено на 18 септември, посочиха от СУ пред “Труд” и уточниха, че кандидатстването става по документи, след издържан изпит тази година в Алма Матер или друг университет според Закона за висшето образование. Има допълнителен устен изпит единствено по теология, който ще е на 15 септември.

Според утвърдения от Министерски съвет прием за тази година местата в държавните вузове са 45 781. 38 578 са за образователно-квалификационни степени след средно образование. Миналата година те са били съответно 45 584 на 38 555.

 

В четири направления

Документи в УНСС до 10 септември

В Университета за национално и световно стопанство (УНСС) е обявен допълнителен прием в няколко направления, но само за платено обучение. Те са в направления “Икономика” , “Администрация и управление”, “Политически науки”, “Социология, антропология и наука за културата”. Кандидатстването става с оценка от матура или с полагане на единен електронен тест, който ще бъде на 20 септември. Документите се подават от 10 септември.

От висшето училище уточниха пред “Труд” , че за поредна година местата за “държавна поръчка” са били попълнени.

В Техническия университет – София се търсят още 100 кандидата в професионалните направления “Енергетика”, “Електротехника, електроника и автоматика”, “Общо инженерство” и “Машиностроене”. Кандидатите трябва да носят диплома за средно образование – оригинал и ксерокс копие, посочват от университета без да уточняват дати.

Пловдив няма достатъчно математици и лозари

След третото класиране в най-големия пловдивски вуз – ПУ “Паисий Хилендарски”, също останаха свободни места основно за математици и физици, показа проверка на “Труд”. В тези специалности са запълнени едва 43,33% от обявените бройки в профил “Математика”, а във физическите науки – 45,83%. Остават единични бройки за “Право”, и то само за редовната форма на обучение.

Намалява броят на желаещите да изучават животновъдство, отчитат в Аграрния университет. Има свободни места в специалностите “Зооинженерство” и “Лозаро-градинарство”.

 

По традиция

Силна кампания във Варна

Силна кандидат-студентска кампания отчитат варненските университети. По традиция в два от тях – ВВМУ “Никола Вапцаров” и Медицинският университет (МУ), местата по държавния план-прием се запълват много бързо. Във ВВМУ, където учат бъдещи капитани и механици за търговския флот и курсанти за ВМС, са приети близо 500 първокурсници. Идентична е картината в МУ. Там квотата от общо 307 места за най-атрактивните специалности “Медицина”, “Дентална медицина” и “Фармация” бе попълнена още на първи тур, като за всяко място се бореха по 7 конкуренти.

 

Във Велико Търново и Шумен

Наплив за обучение по физическо

Президентът Румен Радев открива годината в ШУ

Великотърновският университет “Св. Св. Кирил и Методий” трябва да запълни още 150 места.
Великотърновският университет “Св. Св. Кирил и Методий” трябва да запълни още 150 места.

Невиждан интерес към специалността “Педагогика на обучението по физическо възпитание” отбелязват във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Това е специалност, която подготвя не само учители, но и треньори, мениджъри и други спортни специалисти.

Местата по държавна поръчка във великотърновския ВУЗ са заети на над 90%. Около 150 са незаетите по специалности, към които през последните години се отчита по-слаб интерес.

В 29 специалности на Шуменския университет “Еп. Константин Преславски” също има свободни места след официалното второ класиране. Интересът към “Педагогика на обучението по физическо възпитание и спорт” е тук е толкова голям, че вече са приети и студенти в платена форма на обучение.

Очаква се учебната година в ШУ да бъде открита официално на 10 септември в присъствието на президента Румен Радев, научи “Труд”.

И в двата бургаски университета има свободни места – Бургаския свободен университет и “Проф. д-р Асен Златаров”.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Браво, но закъсняло! Още 99то годино трябваше нито един студент да не влезе в обществените факултети на су, та слабоумните скачащи по желю желев говеда да измрат от глад.

    1. Злобата ти всеки ден разкрива отчаянието ти, комунистите сте тотални некадърници и никой не ви иска, България функционира много по-добре без вас, розов изверг такъв!

  2. има решение на проблема : държавна стипендия за всичките чавета и СУ да почне да ги приема за студенти със завършен III-ти клас…

  3. Гетата са пълни, търсете си студенти и учители там, но май ще останете разочаровани, а и в България не виреят образовани хора дълго, много бягат в чужбина далеч от Слави-Трифоновата войнстваща чалга и телевизията за скотове и 90-годишни баби.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.