Ало измамници въртят сценария според региона

Телефонните измамници вече ползват различни сценарии според населеното място, установили са квартални полицаи в Шуменско по време на срещите си с обществеността. В района на Нови пазар например, хит е да се обаждат "банкови служители", които предлагат изгодно рефинансиране срещу заплащане на такса или пък увещават хората, че дължат остатък 200-300 лв. по отдавна взет кредит.

В Каспичанско мошениците обещавали награда телевизор, която се тегли с томбола в читалището. Преди това обаче, трябва да купиш ваучери за 20 лв., които ти служат като билет за играта. Хит е разбира се, схемата "помощ на полицията" и в едно от селата баби разказали, че наистина видели как униформен отишъл да вземе парите. Това са фантазии под стреса, на който са изожени възрастните, категорични са полицаи. Затова по време на срещи те убеждавали пенсионерите да не държат много пари в дома си. Като ти поискат 1000 лв. и им кажеш, че имаш налични 20 лв. разговорът ще приключи.

89 квартални полицаи работят в ОДМВР-Шумен, а от тях 40 обслужват най-големия район на РУ-Шумен, каза началникът на сектор "Охранителна полиция" комисар Йордан Дундаков. Само в Шумен полицейските инспектори са работили по над 13 900 преписки и са участвали в разплитането на 226 престъпления през миналата година година. По думите на комисар Дундаков обаче, гражданите трябва да разчитат и да споделят повече с полицията. Целта през настоящата година ще е подобряване на комуникацията.

Коментари

Задължително поле