Алпинистът Боян Петров и Андрей Ковачев са ранените в катастрофата в Кресненското дефиле

Известният алпинист, покорител на осемхилядници, Боян Петров пострада тежко в катастрофа заедно с природозащитника Андрей Ковачев. В Кресненското дефиле върху тях връхлетя лек автомобил „Ауди”, шофиран от 27-годишна румънска гражданка.

Нелепият инцидент стана към 11,20 часа край Османска чешма, между Симитли и Кресна. Водачката пътувала със семейството си към Гърция, с тях се движели и други румънци с втори автомобил. На ляв завой румънката загубила контрол над управлението на возилото. Аудито излетяло вдясно от шосето и блъснало Петров и Ковачев, които изследвали района във връзка с предстоящото строителство на автомагистрала „Струма” и изграждането на тунели. С тях имало още един мъж, но той бил встрани и останал невредим, както и пътуващите в катастрофиралата кола.

Веднага ранените, и двамата 43-годишни, са транспортирани с линейки в Спешно-приемно отделение на благоевградската болница. Те са контактни. Няма опасност за живота им, каза д-р Огнян Митев, директор на МБАЛ – Благоевград. Настанени са временно в реанимацията,състоянието им е сериозно, лаконични бяха медиците.

Очаква се да бъдат транспортирани в столична клиника, където да продължи лечението им. И двамата пациенти са с травми на главите, имат и различни фрактури и контузии.

„Надяваме се, че ще се възстановят. Стискаме палци да се оправят. Те бяха в района на Кресненското дефиле, тъй като са много наясно с това място и най-добре могат да преценят кои варианти за бъдещето строителство на магистралата са най-удачни. Наш колега е бил при тях, контактни са, но нищо не помнят от произшествието. Разбрахме, че е имало възможност да пристигне хеликоптер да ги транспортира в София, но това не се е наложило, ще ги возят с линейки”, сподели Елена Цингарска от Сдружение за дива природа „Балкани”.

Заради пътния инцидент дясната лента в посока Кресна бе временно затворена. Движението се регулираше от пътни полицаи и се извършваше само в едната лента за движение. Извършен бе оглед на местопроизшествието, след това движението бе пуснато и в двете ленти.

По случая е образувано досъдебно производство. Разпитват се свидетели, изясняват се всички детайли по инцидента. Разследването се води под надзора на прокурор от Окръжна прокуратура-Благоевград. „Работят колеги от Второ РУ. Румънската гражданка е задържана, най-вероятно ще се стигне да ареста й до 24 часа по Закона за МВР. На мястото на инцидента има следи от спирачен път на автомобила, който тя е шофирала”, каза комисар Росен Танушев, директор на ОД на МВР-Благоевград.

Коментари

Задължително поле