Алпинистът Боян Петров: Сега ще обърна внимание на музейната си работа и проекти, които съм започнал

Покоряването на връх Дхаулагири беше малко по-лесно от предишния с цепнатините, с опасностите, с това, че те изяжда отвътре. Този връх беше малко по-лесен, но трябваше много търпение. Това каза алпинистът Боян Петров по БНТ няколко часа след завръщането си на родна земя.

Да отидеш в един сезон и да покориш два осемхилядника ми трябваха точно 100 дни - 2 по 50, за да ги изкача. Прибирам се доволен, че съм си свършил работата за този сезон. Сега е време за почивка и други занимания. Ще обърна внимание на музейната си работа и проекти, които съм започнал или които ще започна в бъдеще. Искам да се отърся от този сняг и лед, разказа Боян Петров.

"Още на третия ден след пристигането в базовия лагер бях на 7000 метра и си казвам: този връх за 10 дни съм го направил, но уви - не. Ти го планираш, но то не се получи. След това направихме една атака, втора атака, успех, връщане, чакане и почват да те ядат нервите, защото сезона изтича. Оказа се обаче, че след 25 септември се отвори едно страхотно време над Хималаите, че и двата върха, които се катереха видяха много изкачвания. Дхаулагири беше изкачен само от мен и от един руснак. Чакам сега информацията и за един италиански отбор дали са го изкачили", каза алпинистът.

Да покоряваш върхове в слънчево време ти дава обзора, панорамата и виждаш всичко отгоре. Това е моментът, в който всеки един алпинист иска да стигне в края на експедицията буквално да стъпи отгоре и да каже - няма повече нагоре - това е велик момент. Психически вече се отпускаш, че си го направил, допълни алпинистът Боян Петров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България