„Алфа рисърч“: ГЕРБ и БСП с 1,9% разлика в началото на кампанията (ГРАФИКИ)

Разликата в подкрепата за ГЕРБ и БСП в началото на предизборната кампания за вота на 26 март е едва 1,9%. Това показват резултатите от проучване на агенция „Алфа рисърч“, които бяха представени от социолога Боряна Димитрова по БНТ.

Изследването е проведено по метода „стандартизирано интервю по домовете“ в периода 16-23 февруари сред 1024 пълнолетни граждани и е финансирано от „Алфа рисърч“.

Според него в следващия парламент със сигурност ще влязат 5 формации: ГЕРБ – 31,5%, БСП – 29,6%, Обединени патриоти – 10,8%, ДПС – 6,8% и „Воля“ на Веселин Марешки – 5,7%. На кантар остава Реформаторски блок с 3,9% подкрепа. На следващо място се подреждат: „АБВ – Движение 21“ – 2,9%, „Движение Да, България“ – 2,6%, „Нова република“ – 1,5%, други партии – 2%. 2,7% от анкетираните са дали отговор „Не подкрепям никого“.

Независимо от електоралната динамика, доверието към лидерите на двете партии остава на равнището отпреди месец – 31.9% за Бойко Борисов и 25.3% за Корнелия Нинова.

Проучването улавя лек ръст спрямо предния месец в броя на хората, които са заявили че ще гласуват на предстоящите избори. 66% от анкетираните са заявили, че със сигурност ще отидат до урните, но 21,4% отговарят „по-възможно е да не гласувам“.

53.7 на сто вече са решили за кого ще гласуват, а близо 25% все още не знаят.

Месец след встъпването си в длъжност, президентът Р. Радев продължава да се ползва с високо одобрение от 55%. Действията на назначеното от него служебно правителство обаче се посрещат от обществото със значително по-слаб ентусиазъм. 55% от пълнолетните българи не изразяват конкретно мнение за работата на служебния кабинет, а останалите са по-скоро поляризирани – 26% положителни срещу 19% отрицателни оценки.

За разлика от правителството, служебният премиер О. Герджиков се ползва с по-високо лично доверие от 33% срещу 20% недоверие.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Не вярвам на българските социологически агенции. Навъдиха се прекалено много бесепарски лъжци като Кънчо Стойчев, Андрей Райчев, Червен Кольо. Комунистите покваряват всичко, до което се докоснат с наглите си лъжи.

  2. само пълни олигoфрени могат да определят управление на герб „с други десни партии“ като най-добро за България

  3. Не виждам какво са направили ГЕРБ за обикновенните хора, че сте ги захвалили толкова! Същите нагли крадци! Мутри!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.