"Алфа рисърч": 57% от българите очакват 2019-та да бъде по-добра

От 1998-а не е имало толкова високо усещане за удовлетвореност

В края на 2018 г. личната равносметка за отминаващата година, както и очакванията за следващата се запазват на рекордно високи нива - спрямо декември 2017 г. с почти 10 на сто нарастват позитивните оценки за годината, достигайки 35 на сто. Това показват данни от представително за пълнолетното население на страната изследване на "Алфа рисърч", направено в периода 8 -14 декември сред 1030 пълнолетни граждани.

Социолозите, озаглавили своя анализ "В клопката на оптимизма", коментират, че за последните 20 години само в 1998-а е имало подобно усещане за удовлетвореност.

Отрицателните оценки нарастват с 2% спрямо миналата година, но остават вторите най-ниски за целия този период. Най-голям дял от хората (46%) отново заемат неутрална позиция – „годината беше същата като предишната“, но за първи път позитивните оценки надвишават почти два пъти негативните (35:19). Това е най-благоприятното съотношение за периода 1998-2018.

57% от пълнолетните българи очакват 2019-та да бъде по-добра от 2018-та срещу едва 12%, които предвиждат по-лоша година.

В съотношение 37:14 на сто българите смятат, че икономическото състояние на страната не се подобрява, а се влошава.

В отговор на въпроса „каква е равносметката ви за тази година, от какво се чувствате удовлетворен?“ , българите определят по следния начин най-важния си социален капитал:

1. Семейството, близките, приятелите – 81% усещат тяхната подкрепа;

2. Натрупаният социален опит и авторитет – 59% се чувстват полезни, защото хората ги търсят за съвет;

3. Личните постижения – 58% са удовлетворени от неща, които са постигнали през изминалата година.

Характеристики на проучването: Изследването е представително за пълнолетното население на страната. Проведено е в периода 8 -14 декември сред 1030 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Коментари

Задължително поле