Алфонсо Куарон - Амигото с наградите

На 57 години мексиканецът Алфонсо Куарон окончателно се затвърди като една от най-награждаваните и уважавани филмови фигури на нашето време. Нещо повече - той е единственият човек, който е печелил награди “Оскар” за режисура, монтаж и операторско майсторство. Куарон вече има четири статуетки на Академията и общо над 200 отличия за филмите си. Триумфът му за “Рома” преди дни на церемонията по връчването на наградите “Оскар” за 91-и път подпечата наследството му.

Алфонсо Куарон вече е жива легенда в киното. Той е “амигото с наградите”. Абсолютният любимец на критиката и взискателната публика. Мексиканският майстор на сложните дълги кадри и прецизно хореографираните екранни спектакли получи овации за най-новия си филм - “Рома”. Произведението представлява биографична и дълбоко лична рамата, решена в естетическия ключ на италианския неореализъм, разгърнал се като културно явление след Втората световна война. С този филм Куарон доказа и способността си да преминава през жанрове и стилове без да лишава филмите си от традиционното високо качество.

Алфонсо Куарон обича да поема по няколко професионални роли, когато прави филм. Често той е едновременно режисьор, сценарист, продуцент, оператор и монтажист. В САЩ прави първо силно впечатление с “Малката принцеса” пред 1995-а, а по-късно става световно признат в артсредите с великолепната си драма за сексуалното съзряване и сблъсъка със смъртта “И твойта майка също”, превърнала се в един от водещите авторски филми в самото начало на новия век. Оттам Куарон продължава да работи на високо ниво и триумфира с пост-апокалиптичния спектакъл “Децата на хората”, влязъл дълбоко в колективното киноманско въображение и повлиял много на визуалния език на киното в последните 10 години.

През 2014-а той взе две награди “Оскар” за технически изумителния си космически трилър “Гравитация”. Куарон има общо шест номинации за наградата на Американската кино академия и над 200 други награди и номинации. С “Гравитация” той става първия мексикански творец със статуетка “Оскар” за режисура и отваря широко врата за последвалата “мексиканска вълна”, персонифицирана от Алехандро Гонзалес-Иняриту и Гийермо дел Торо.

Куарон е роден в Мексико Сити. Баща му Алфредо е ядрен физик, който е работил към ООН. Има двама братя - Карлос, който също започва да се занимава с кино, и Алфредо, избрал професионален път в областта на опазването на биологическото разнообразие. Младият Алфонсо учи философия и кино като студент в Мексико. Там той среща оператора Емануел Любецки, с който създават дебютния си късометражен филм “Отмъщението е мое”. По-късно Куарон снима секс-комедията Solo con Tu Pareja и демонстрира солиден режисьорски потенциал. Филмът става хит в Мексико, а репутацията на Алфонсо стига до САЩ. Сидни Полак го кани да режисира епизод от тв сериала “Паднали ангели”. В средата на 90-те той прави “Малката принцеса” и “Големите надежди”. В началото на новия век се връща в Мексико и създава модерната класика “И твойта майка също” с Гаел Гарсия Бернал, Диего Луна и Марибел Верду. Този филми превръща Куарон в нещо като рок звезда на режисьорската професия. Той получава номинация за “Оскар” за сценарий и тонове овации от критици и зрители за начина, по който пресъздава контрастния социален пейзаж в Мексико през погледа на тримата си главни персонажи - двама обсебени от секса тийнейджъри и жена, изправена пред най-тежкото изпитане в живота си.

Куарон прави собствена филмова компания, която подкрепя много испаноезични проекти. Преди пет години попада в класацията на “Тайм” за “100-те най-влиятелни хора в света”.

 

Не бяга и от комерсиалното кино

Алфонсо Куарон е известен като автор със строго индивидуален подход и безкомпромисна визия, но той не бяга от комерсиалното кино. Преди 15 години успя да се докаже и във възможно най-голямата, скъпа и престижна студийно-корпоративна, блокбастър поредица – “Хари Потър”. Куарон режисира третия филм от сагата – “Хари Потър и затворникът от Азкабан”. Филмът прави близо 800 милиона долара от продажба на билети в целия свят и става глобален хит. И до днес се смята, че това е един от най-качествените представители на фентъзи жанра, а критическият консенсус е, че режисурата на Куарон “прави разликата” с останалите филми от поредицата за очилатия белязан магьосник Хари Потър.

 

За него

Един от значимите филмови автори на нашето време

Познавам Куарон от години, работил съм с него по “Децата на хората” и съм извънредно впечатлен от неговите способности. Малко хора имат такъв талант за филмова магия. Той е виртуоз на визуалния език и разполага с невероятно умение да съчетава изразните средства, за да постигне внушителна екранна естетика. Всички хора говорят за почти невъзможните дълги кадри в “Децата на хората”. Хората в средите знаят колко е трудно да се постигне подобен резултат. Куарон е един от малцината съвременни режисьори, способни да оркестрират такъв сложен визуален спектакъл.

Майкъл Кейн, актьор

 

„И твоята майка също“ е шедьовърът на Алфонсо

Алфонсо е превъзходен майстор на изкуството на светлината и сянката. Той движи камерата като поет и създава незабравими картини. Неговите филми са извор на вдъхновение. Той несъмнено е един от модерните гиганти на киното. Имах честта, удоволствието и привилегията да работя с него по „И твоята майка също“. За мен това е неговият шедьовър. Дълбок, личен и силно емоционален филм, който изкара най-доброто от мен като актриса.

Марибел Верду, актриса

 

„Гравитация“ беше революционен филм

Алфонсо притежава неизчерпаемо въображение и работната етика да създаде шантавите и невъобразими неща, които съзнанието му ражда. В “Гравитация” той направи невъзможни неща. Филмът ще си остане едно от най-лудите ми преживявания. Нямах представа какво ще се получи, но когато седнах в салона и видях завършения продукт почти не повярвах на очите си. Толкова изумително визуално приключение. Мисля, че напълно си заслужи наградата “Оскар” за режисура. Винаги бих работила с него отново.

Сандра Бълок, актриса

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети