Алън Къминг - жертва на домашно насилие

Бащата често биел бъдещият актьор и го карал да върши тежък физически труд

Алън Къминг е популярен английски, шотландски и американски актьор, продуцент, режисьор, сценарист и композитор. Много хора го познават от роли в филмите "X-2 People", "Деца шпиони”, а едно от последните му въплащения е в телевизионния сериал „Добрата съпруга”, където играе ролята на Ели Голд. Алън открито обявява своята бисексуалност през 1999 г. Къминг има написани две автобиографични книги, "Синът на не моя баща" и "Приказка за Томи". Актьор е висок 178 сантиметра.

Алън Къминг е роден на 27 януари 1965 г. в Пъртшир, Шотландия. Бащата на момчето Алекс е лесовъд, така че семейство Къминг често се мести, но живее в отдалечени райони - в гори, села, откъдето най-близкият автобус е на повече от пет мили. Майка му, Мари, работи като секретарка в застрахователна компания. В най-ранните си детски години Алън мечтае да стане ветеринар, но конфликт с учителят му по биология охлажда това негово желание.

Като дете Алън не играе много с връстниците си, освен с по-големия си брат Том и с кучето им Шон. Често ходи сам в гората, където си организира малки спектакли и представления без зрители. От ранна възраст се опитва да имитира други хора и да се трансформира в различни герои.

Всъщност истината е, че Алън има много трудно детство. Бащата на момчето е силен и жесток човек. Често лесовъдът удря децата си, принуждава ги да вършат тежък физически труд, а скандалите със съпругата му са почти ежедневие.

Още в зряла възраст Къминг се нуждае от помощта на психотерапевт за преодоляване на тежка депресия и пристъпи на паника, причинени от тежки спомени от детството му. Психотерапевтът съветва Алън и по-големия му брат да отидат при баща им (родителите на актьора не след дълго се развеждат) и да му разкажат за всички негови престъпления в детството им. Това пътуване помага на актьора да започне нов живот.

Къминг учи в Академията за музика и драма на Шотландия. След дипломирането си прекарва година и половина като редактор на телевизионно списание в град Ангъс в Шотландия. Желанието му обаче да стане актьор се оказва много силно и затова решава да напусне тази работа и да следва мечтите си.

Първоначално Алън играе в театрални постановки, водещ е на телевизионното предаване Saturday Night Live. През 1998 г. играе една от главните роли в театралната продукция на Бродуей „Кабаре”. В този мюзикъл Алън пее на английски, немски и френски. Саундтракът за този мюзикъл по-късно е издаден на CD. Много песни в него се изпълняват именно от Къминг.

Ролята в "Кабаре" донася голяма известност на Алън, чиято снимка скоро се появява на първите страници на вестниците. Той получава и награда "Тони" в категорията "Най-добър музикален актьор".

Много от нас са гледали филми с Алън Къминг "Деца на шпионите", "Завръщане на г-н Рипли", "Х-2 Хора", "Широко затворени очи" и други.

Филмовите критици признават несъмнения талант на Алън с многобройни номинации за ролята си в телевизионния сериал „Добрата съпруга“. За тази работа, актьорът е номиниран за награда "Еми" три пъти, за "Златен глобус" - два пъти, за наградата на актьорската гилдия - два пъти. Също така, актьорът има номинация за наградата MTV за най-добър танц във филма “Роми и Мишел на срещата на випуска” през 1998 година.

Алън води активен социален живот, отделя много време за благотворителност. Особено активен е в борбата със СПИН и ХИВ. Актьорът дори постоянно носи метална гравирана значка, в знак на подкрепа в борбата със СПИН.

През 2003 г. актьорът пише автобиографична книга, в които описва истории от детството и младостта си. В книгата има толкова много лични и потресаващи сцени, че Къмминг моли майка си никога да не я чете, за да не загуби уважението към сина си. Братът на Томи прочита книгата и тя го докосва толкова много, че през цялото време плаче.

През 2004 г. Алън решава да започне свой бизнес. Заедно с приятели, той основава парфюмна линия за мъже. В сърцето на аромата „Къминг” са миризмите на уиски, пури, шотландски гори и други съставки. По-късно на пазара излизат още пяна за вана и лосион за тяло.

През 2008 г. актьорът получава американско гражданство, запазвайки британското си. За известно време като хоби прави колажи със себе си.

След завършване на Академията през 1985 година, Алън се жени са своята състудентка Хилари Лион. Бракът продължава цели 8 години. След развода им, в продължение на две години Къминг се среща с актрисата Шафран Бъроуз. През 1999 година обаче актьорът открито признава своята бисексуалност и шест години живее с театралния режисьор Ник Филип. През 2012 година ексцентричния шотландец сключва брак с Грант Шейфър – художник-график.

През 2009 година Къминг получава званието кавалер на Британската империя за заслуги в областта на киното, театъра и изкуството, както и за активната му позиция за защита правата на хората с различна сексуална ориентация.

Коментари

Задължително поле