Тръмп се чу с президента на Южна корея преди срещата с Ким Чен-ун

Треньорската легенда Кристоф Даум пред “Труд”: Трябва да рестартирате спорта си

„Чудовището“ се готви за исторически полет (ИНФОГРАФИКА) Размахът на крилете му е по-дълъг от футболно игрище

Димитър Цанчев: Успехът на сещата в София е, че обедини страните от ЕС по темата за Западните Балкани

За три часа над 5000 души разгледаха Парка на миниатюрите във Велико Търново

Сънародниците ни в Словашката република не срещат достатъчна подкрепа от българската държава

Пиян шофьор бяга от проверка и оказва съпротива на катаджии

Завършващи от 22 държави получиха дипломите си от Американския университет

И западни разузнавания са предупредили Турция за готвено покушение срещу Ердоган

18-годишен без книжка ударил велосипедист на 84 години Още двама неправоспособни, но и пияни задържа полицията

Пролетният сафрид се появи Морските вълци пак се жалват от делфините

„Паркинги и гаражи” в Търново с най-голяма печалба за тримесечието Следват го „Обредни дейности” и Онкодиспансера

Иконописец изографисва човешки тела 32-годишният Пламен Русев от Велико Търново се слави като един от най-добрите татуисти

Десетки се изкачиха до Копитото в памет на Боян Петров

Станишев: Успехът на срещата в София са поетите инвестиционни ангажименти към Западните Балкани

“Амалипе” и учители: Ромските стипендии ще бъдат за най-добрите, 2-3-ма от училище

Снимка: Цветелина Георгиева

Никой няма да налива пари в роми, които си стоят вкъщи и не посещават училище. Стипендиите, които разделиха обществото, ще бъдат за най-добрите роми гимназисти, не повече от 2-3 деца от училище. И ще отидат право в децата, и за образование. Това обявиха пред журналисти в Шумен педагози и регионалният координатор на центъра за толерантност “Амалипе” Силвия Станчева. Те свикаха нарочна пресконференци, за да защитят и внесат пояснения по Програмата за подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование.

Както стана ясно, стипендиите от 30 евро месечно в продължение на 2 г. ще се финансират с общо 561 400 евро е от Ромски образователен фонд /60%/ и Министерство на образованието/40%/.
Според Станчева, въпреки изискването за успех 3,50, конкурс ще отсее най-добрите и ще бъдат подпомогнати само ученици с най-висок успех. По-добре помощ сега и след 4-5 г. да имаме на пазара качествени млади хора, отколкото после да се дават средства за обезщетения за безработни и социални помощи, настоя тя.

Снимка: Цветелина Георгиева
Снимка: Цветелина Георгиева

Не повече от 600-700 деца в страната ще получат право на стипендиите или по 2-3 деца от школо. Педагози от две училища в Шуменско – Гимназията по селско стопанство в Нови пазар и СУ “Цанко Церковски” в Никола Козлево дадоха пример, че няма бум от желаещи. Учителят Симеон Сейков от Нови пазар обясни, че помага на две деца с успех 5,10 да си подготвят документите. Имат и трети с успех 5,79, но родителите му са в чужбина и той няма да отговаря на условието за доход. От гимназията в Никола Козлево кандидат ще бъде ромката Деси, председател на училищния парламент и още един възпитаник, каза класната Ивелина Христова. Документи се подават по електронен път до 16 ноември, представят се бележки освен за успех и доход на родителите, и за отсъствия през м.г.

От “Амалипе” дадоха пример за получена помощ навреме със студента първи курс в Шуменския университет Живко Стоянов. В 11 клас той имал 100 отсъствия, защото нямал пари да пътува от с. Салманово до училището си в Шумен. Ходел на работа, а като изпуснеш материала всичко ти е мъгливо, разказа той. След като получил стипендия от центъра имал пари за рейс, за храна, за учебници, справил се с матурите и бил приет в университета.

Според Станчева, ментори ще следят дали стипендиите отиват по предназначение, училищата ще бъдат длъжни да дават информация за успеха и отсъствията на подпомаганите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. До кога ще продължава дискриминацията срещу българчетата, още повече, че тя е организирана от Турско-Циганско-Комунистическата и Антифашистките банди?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.