В Банско подариха ново „Ауди” по случай откриването на зимния сезон Курортът приветства новия сезон с над 140 награди, концерт на „Ъпсурт” и обилен снеговалеж

Арестуван е заподозрян за убийството в Шумен

Басейнова дирекция стартира наказателна процедура срещу НЕК заради замърсяването на р. Въча

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Не трябва да вярваме на наложените епитети и марки (ВИДЕО)

Марк Жирардели, собственик на ски зона Банско: Без втора кабинка курортът няма как да се развива, ще изпадне в застой

Наводнени пътища и спрени фериботи в Гърция заради силна буря

19-годишен, наръган с нож, издъхна в Шумен

Вълшебната работилница на Дядо Коледа гостува на децата на служителите на МВР

СЗО: Босна и Херцеговина е наравно с африкански страни по брой на заболелите от морбили

Над 60 хиляди домакинства във Франция са без ток след проливни дъждове и силен вятър

Русия приключи първото изпитание на най-мощния си ледоразбивач „Арктика“ (ВИДЕО)

Агент 007 няма време да умре с новия Defender Офроудърът на Land Rover вилнее във филма за Джеймс Бонд

Див популизъм в Общинския съвет в Стара Загора води до голям финансов дефицит за дейностите в чистотата

МВР отчете повече жертви в катастрофи през 2019 г., стартира мащабна операция за безопасност на пътя

Българите вече са по-бързи от Мат и Жирардели, Банско още чака втора кабинка

„Амалипе“ и учители: Ромските стипендии ще бъдат за най-добрите, 2-3-ма от училище

Никой няма да налива пари в роми, които си стоят вкъщи и не посещават училище. Стипендиите, които разделиха обществото, ще бъдат за най-добрите роми гимназисти, не повече от 2-3 деца от училище. И ще отидат право в децата, и за образование. Това обявиха пред журналисти в Шумен педагози и регионалният координатор на центъра за толерантност „Амалипе“ Силвия Станчева. Те свикаха нарочна пресконференци, за да защитят и внесат пояснения по Програмата за подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование.

Както стана ясно, стипендиите от 30 евро месечно в продължение на 2 г. ще се финансират с общо 561 400 евро е от Ромски образователен фонд /60%/ и Министерство на образованието/40%/.
Според Станчева, въпреки изискването за успех 3,50, конкурс ще отсее най-добрите и ще бъдат подпомогнати само ученици с най-висок успех. По-добре помощ сега и след 4-5 г. да имаме на пазара качествени млади хора, отколкото после да се дават средства за обезщетения за безработни и социални помощи, настоя тя.

Снимка: Цветелина Георгиева
Снимка: Цветелина Георгиева

Не повече от 600-700 деца в страната ще получат право на стипендиите или по 2-3 деца от школо. Педагози от две училища в Шуменско – Гимназията по селско стопанство в Нови пазар и СУ „Цанко Церковски“ в Никола Козлево дадоха пример, че няма бум от желаещи. Учителят Симеон Сейков от Нови пазар обясни, че помага на две деца с успех 5,10 да си подготвят документите. Имат и трети с успех 5,79, но родителите му са в чужбина и той няма да отговаря на условието за доход. От гимназията в Никола Козлево кандидат ще бъде ромката Деси, председател на училищния парламент и още един възпитаник, каза класната Ивелина Христова. Документи се подават по електронен път до 16 ноември, представят се бележки освен за успех и доход на родителите, и за отсъствия през м.г.

От „Амалипе“ дадоха пример за получена помощ навреме със студента първи курс в Шуменския университет Живко Стоянов. В 11 клас той имал 100 отсъствия, защото нямал пари да пътува от с. Салманово до училището си в Шумен. Ходел на работа, а като изпуснеш материала всичко ти е мъгливо, разказа той. След като получил стипендия от центъра имал пари за рейс, за храна, за учебници, справил се с матурите и бил приет в университета.

Според Станчева, ментори ще следят дали стипендиите отиват по предназначение, училищата ще бъдат длъжни да дават информация за успеха и отсъствията на подпомаганите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. До кога ще продължава дискриминацията срещу българчетата, още повече, че тя е организирана от Турско-Циганско-Комунистическата и Антифашистките банди?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.