Цените на петрола се повишиха

НАП спира временно 6 електронни услуги Няма достъп до обявите за продажба на имущество на длъжници

Имам ли право на майчински, ако ме съкратят в срока за изпитване

Откриха тухла с печат с името на римския консул Марулус в древния град Нове Уникалната находка датира от 184 година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 юли 2019

Румен Петков: Може да се очаква взаимодействие на АБВ с БСП на местните избори

Проф. Герджиков: Единодушната номинация на Гешев ми дава надежда

НАП продава 13 бунгала край морето Къмпингът е в област Варна

Зеленски завладя и парламента на Украйна „Слуга на народа” печели абсолютно мнозинство

Тръмп: Информацията за заловените шпиони на ЦРУ е фалшива

Ремонти на знакови стари сгради в София Къщата на Яворов може да стане общинска, реставрират дома на Фингов

Иван Гешев – кандидат за нов главен прокурор (обзор) Може да остане сам в състезанието

Приключи гласуването за премиер на Великобритания Утре обявяват името му

Иран: Задържането на плаващия танкер „Стена имперо“ не е ответна мярка

ВМРО издига Славчо Атанасов за кмет на Пловдив

Американец, избрал да живее в България: В Щатите сега изглежда страшно

В Америка сега изглежда страшно, заради протестите, а медиите атакуват президента Доналд Тръмп, защото не е много обичан от народа. Това казва пред БТВ учителят по английски Брент Сандърс, който преди четвърт век избира да живее и работи в България, защото смята, че американците не са свободни хора.

„Като млад бях критик на правителството. Но не заради това си тръгнах. Просто, когато бях в университета, започнах да пътувам из света и разбрах, че адски ми харесва това – да пътувам и да съм сред други култури“.

Пристига у нас с Корпуса на мира. Първата му мисъл, докато се разхожда по „Витошка“, е че „изглежда като Бейрут. Беше адски тъмно, сиво, мръсно“. Шокът от състоянието на следкомунистическа България не го отказва. Прекарва две години като учител в Добрич, а след това заживява в София. Казва, че днес България изглежда по-добре, а най-голямата промяна е в хората – „вие вече се чувствате като европейци. Не страдате толкова от липса на самочувствие“, смята Сандърс.

Макар половин живот да живее у нас, не е сигурен, че вече се чувства българин. Все пак тук му е по-удобно, отколкото в САЩ.

Прилики между двете държави не намира. Разликите обаче продължават да бъдат в основата на решението му да продължи живота си тук.

„Като говоря с моите приятели в Щатите, постоянно се радвам, че живея тук, защото те трябва да са толкова политически коректни, че все едно нямат мнение. Докато тук, в България всеки има мнение. Точно заради това Тръмп е президент – защото на хората им писна да не могат да говорят каквото искат, да кажат своето мнение“.

Не се е връщал в родния си щат Калифорния от седем години, но следи с интерес случващото се след избирането на новия президент.

Не знам как е сега, но по телевизията ми изглежда много страшно – тези безредици и хората са много недоволни. Не виждам прогрес. Радвам се, че не съм там, казва Брент.

Все пак първото чувство, което изпитва след като разбира за победата на Тръмп, е… облекчение.

„Той има по-голям шанс да направи нещо добре. Проблемът е, че няма принципи. Решава – това му звучи добре, ще направи така. Друго, ако му звучи добре, избира него“.

Учителят по английски подкрепя напълно плановете на Тръмп за стремглава промяна през първите 100 дни на власт. Съгласен е и с идеята да бъдат депортирани всички 11 млн. нелегални емигранти.

„Тръмп не е много обичан от народа, затова медиите го атакуват. И казват, че това с емигрантите е много лошо, обаче това е нормално. И Клинтън, и Буш, и всички са направили така. Трябва да има ограничение. Не може всеки човек просто да дойде и да каже така – аз съм бежанец“.

Една от най-обсъжданите международни новини продължава да бъде забраната пари от федералния бюджет на Съединените щати да бъдат влагани в международни групи, които извършват аборти или предоставят информация за тях.

„Щом са нашите данъци, ние трябва да определим как се харчат. И много хора са против абортите. Не харесват идеята, че техните пари отиват за хора, които не са взели мерки и не искат дете“.

Въпреки това Брент смята, че голяма част от предложенията на Тръмп са противоконституционни.

„Оградата. Това не трябва да съществува. Няма да помогне“, казва той.

Не иска да се завърне в родината си, освен ако Калифорния не се превърне в независима територия.

„Империите вършат доста зло из света и не остават завинаги. И може би сега е време вече за разрухата на американската империя“, казва Брент.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Благодарим ви за откровението сър Сандърс!

 2. Да беше дошъл много преди 1989 г че тогава да те питам, какво означава думата свобода.Всеки чужденец който дойде в България , бърка нашите дащни и леки жени с думата свобода.

 3. Не е въпросът само да нашите леки и хубави жени.Харесва им и нашата кухня,като и евтините цени,в сравнение с цяла Европа и Щатите.А така също и нашата природа.Има и друго.Тези чужденци,които са дошли в България с престъпни намерения са запознати и със силната корупция,която се шири тук.И и някои имат имунитет.България се оказа много благодатно място.Други идват и заради купона,който нонстоп се провежда по нашите кръчми.Това са моите непосредствени наблюдения и ви уверявам,че това е точно така

 4. Тъпанари като него направиха идиота Тръмп президент.
  Крещят „гонете нелагалните“ но идея си нямат това какво значи. Семейството до нас е тука от 12 год. От адвокат на адвокат хиляди дадоха, работат като магарета, две къщи имат, две дечица имат; данъци плащат повече от целата махала НО документите не им продължиха преди две години и сега са т.нар. НЕЛЕГАЛНИ. Ама тукашните тъпанари като и тоя си мислят че навсякъде е като в България дето са му дали документи щото е казал „плийс“.
  НЯМА НАЧИН ЗА ЛЕГЛАНА ИМИГРАЦИЯ ЗА НОРМАЛНИТЕ ХОРА освен ако не си милионер, не ожениш за американец, не си бежанец.
  Ама всички плиткоумни си мислят че тия дето си скъсват задниците от работа (НЕЛЕГАЛНИТЕ) им взимат данъците когато в интерес на истината само мързеливите американци които предпочитат фууд стампс вместо да ходят на работа в 4 сутринта са единствените за изхвърляне.
  Ай сиктир

  1. Баси простия злобен лузър дет си се извъдил…

 5. Диди – а поеми дълбоко въздух, вдишай и издишай няколко пъти и се опитай отново да се изкажеш, но този път без да си агресивна и без да убиждаш повече от 60М американци, които не мислят като теб. Абсолютен мит е, че легален се става само ако си милионер, женен за американец или бежанец. Това може би е вярно за хора без професия и квалификация. Ще трябва да те разочаровам колко много българи сме станали американски граждани без да сме милионери, женени за американски гражданин или бежанци. има и друг начин да вземеш зелена карта: изключителни учени, надарени учени, от национален интерес, изключителни спортисти, изключителни творци и т.н. Дори да не си в никоя от тези категории, може да минеш през по- дълъг процес (разрешение от Labor Dept., че има нужда от хора с твоята квалификация, което почти винаги се издава. Това са легални начини и много хиляди сме минали през тези процеси без да спадаме към никоя от твоите изброени категории. Когато обаче дойдеш като турист и останеш, нарушиш визита си, или каквото и да е от имиграционния закон, рано или късно може да се случи това, което е станало със съседите ти. Така че, преди да кажеш „Ай сиктер“, запознай се със закона, спазвай го и няма да имаш проблем. това е, което Тръмп иска, както и тези които гласувахме за него.

 6. Важното е в края на краищата, че човекът е избрал свободата. На него можем да противопоставим поне половин милион българи, избрали тиранията и робството.

 7. НЯМА НАЧИН ЗА ЛЕГЛАНА ИМИГРАЦИЯ ЗА НОРМАЛНИТЕ ХОРА освен ако не си милионер, не ожениш за американец, не си бежанец.
  Цялото изминало лято пътешествах из СИ крайбрежие в САЩ. Видях се с десетки българи на общи български, които се организираха спонтанно по фейсбук за 4.юли, за деня на Бащата и други поводи. Бяхме както в частни къщи с огромни дворове (за моите представи огромни) така и в парковете на щата НюЙОРК и Пенсилвания. Нито един от тях не беше нелегален, не беше милионер, не беше женен за американка. Всички говореха български, само децата бяха американчета, само едно две говореха слабо български. Всеки имаше някакава професия, общата теме беше как да организират децата да посещават неделните бг училища в НюЙорк да научат малко български.

 8. Този индивид някога ми беше учител по английски, скъсваше се да пуши трева и да се оглежда по хубавите момичета в класа ни. Пълни глупости говори. Такива идиоти като него избраха Тръмп за президент

  1. Яяяяяя…. Кoмплексирания роб взел да дава оценка за другите…

   1. Тъпако, научи се да пишеш грамотен български. Пише се „комплексираният“
    И за какъв роб изобщо говориш???? Ебаси и тъпия коментар

   2. Какъв комплексиран роб те е патил, явно е, че 888 е прав. Виж му само стъкления поглед – очевидно не е спирал наркотиците от преди 1986. А за избирането на Тръмп не го обвинявайте: той едва ли е разбрал, че са насрочени избори за президент.

    1. Точно комплексираните роби ала 888 сега са нещастни, че няма чий зaдник да лижат и обвиняват всекиго, че са им отнели това рядко щастие…

 9. Българските учители работят долнокачествени и нископлатени работи в америка, щото никой не им признава дипломите, а тоя долнопробен наркоман, дето в америка няма да го вземат и кенефите да мие а ще обикаля като прошляк по улиците, сте го назначили да бъде учител по английски! Той че на английски няма да ги научи е ясно, но ще ги научи да пушат марихуана, той сигурно е и пласьор. Затова е сред децата.

 10. Хайде стига в САЩ сега било страшно да се живее а ми страшное като си гузен .Интересно с какво ли се е провинил там сегашният български американец и какво би загубил ако продължава да живее там.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.