Американка гастролира с прочутата Червена цигулка в Балабановата къща в Пловдив

Виртуозната американска цигуларка Елизабет Питкерн ще гастролира на 11 май в Пловдив, където ще изнесе концерт с легендарния "Червен Менделсон Страдивариус" от 1720 г., вдъхновил отличения с "Оскар" филм "Червената цигулка" на режисьора Франсоа Жирар.

Историческата цигулка е създадена от Антонио Страдивари в неговото малко ателиe в Кремона (Италия), но скоро след направата му инструментът изчезва. Повече от 200 години никой не знае къде е бил и на кого е принадлежал. Куп историци, писатели, журналисти и музикални критици са се опитвали да разгадаят мистерията, но без успех.

Името си "Червеният Страдивари" е получила, когато се появява през 1930 г. в Берлин и е била притежание на именития унгарски цигулар, приятел на Брамс и Клара Шуман - Йозеф Йоахим. Неин собственик е наследник на Феликс Менделсон. През 1956 г. "Червеният Страдивари" отива при следващия си собственик - индустриалец от Ню Йорк, който я съхранява в идеално състояние и "готова" за концерт. Голяма част от оригиналния червен лак е запазена върху повърхността на инструмента и до днес, а цигулката е смятана за един от най-добре звучащите и най-красиви Страдивариуси.

В Деня на благодарността през 1990 г. съдбата на цигулката отново се променя, когато индустриалецът я оставя за продажба на аукцион в Лондон. Докато едни от най-богатите и влиятелни хора в света наддават за "Stradivarius-Red Mendelssohn", инструментът се озовава в ръцете на американската цигуларка Елизабет Питкерн, като подарък от нейния дядо. Този факт остава тайна до момента, когато Елизабет не започва да прави международна кариера по големите сцени. Тя възприема цигулката като вдъхновител и приятел, превър

нала в мисия възможността си да сподели магическата красота на нейния звук с хора от всякаква възраст, професия и култура.

Много критици твърдят, че Страдивариусът си е намерил най-накрая сродната душа в талантливите ръце на Елизабет Питкерн - първият музикант, представил го по световните сцени от времето на Йозеф Йоахим насам. Не случайно Елизабет Питкерн си е спечелила репутация на един от най-обичаните цигулари в САЩ. Наред със солистичната си кариера тя се изявява активно като камерен изпълнител и реализира многобройни записи на цигулков репертоар. През 2000 г. Питкерн дебютира като солист на Нюйоркски камерен оркестър. Свирила е в Carnegie Hall, Walt Disney Concert Hall, the Fisher Center, the Kimmel Center и др.

Ревностен защитник на образованието и на младите музиканти, от 2012 г. тя е президент и артистичен директор на музикалния център в Люцерн, който осигурява обучението на талантливи млади музиканти от 9 до 18-годишна възраст. Работи като преподавател в Южнокалифорнийския университет и в Colburn School в Лос Анджелис. Любимите й занимания извън музиката са ски, тенис, езда, благотворителна дейност. В концерта на 11 май в Балабановата къща партньори на Елизабет Питкерн ще бъдат именитите музиканти Василий Илисавски (пиано) и Кристиана Михайлова (виолончело) в програма с произведения от Моцарт, Менделсон и Дворжак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура