Американка учи бездомни момчета на труд

Джуди Риджуей с момчетата от учебния център в Боровци и мебелите, на които са дали втори живот

Възпитаници на ръководения от американски дарители Учебен център за младежи в берковското село Боровци подредиха изложба-базар в Драматичния театър в Монтана. Момчета показаха възстановени от тях мебели, които се продават на достъпни цени, а спечелените средства се инвестират обратно в обучението и работата им.

Семейството Джуди и Пол Риджуей пристигнали у нас преди 17 години и с помощта на фондацията си „Българско дете” и неправителствени организации от цял свят започнали да помагат на социални домове. Преди 10 години двамата закупили затворения вече приют в село Боровци и го превърнали в център за живот и обучение на останали без дом младежи.

„Много момчета от социални заведения след навършване на 18 години няма къде да живеят и какво да работят. Ние ги подслоняване и им осигуряваме професионална подготовка за занаяти като овощарство, готварство, тапицерство и обущарство, с които могат са намерят място в живота. И най-важното – създаваме им трудови навици и чувство за отговорност!”, сподели Джуди Риджуей.

От 2007 г. досега през учебния център са преминали над 130 момчета от цяла България. Някои остават за по два-три месеца, други за години. В момента в Боровци живеят и се обучават 10 момчета, а реставрираните от тях маси, столове, шкафове и канапета могат да красят всеки дом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България