Американска фондация ще финансира със 185 000 долара паметника на Бузлуджа

Домът паметник на връх Бузлуджа.

Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране в размер на 185 000 долара, с които да бъде направен план за консервация на монумента. Парите ще бъдат дадени от американската фондация „Гети”.

В съобщение на сайта на фондацията се пише: "Мониментът Бузлуджа е построен през 1981 г., за да отбележи 90-та годишнина от създаването на Българското социалистическо движение. Паметникът е построен в архитектурния стил Брутализъм, който е станал доста популярен в Западна Европа. Българският архитект Георги Стоилов създава монумента като тяло във формата на диск, а до него се издига висока кула. Паметникът е създаден от бетон, бял мрамор, цветни интериорни мозайки и гранитни плочи, които добавят разнообразие към останалата част на структурата. Монументът може да бъде видян от километри. От 1981 до 1989 г. паметникът е една от най-важните забележителности в България, но е затворен след падането на комунистическата власт. Представители на българската власт съвсем наскоро изразиха желанието си монументът да бъде запазен, а сградата ще бъде обявена за Национално наследство.

Фондация "Гети" ще финансира план, чрез който сградите да бъдат запазени за бъдещите поколения. Германски и български експерти ще създадат дигитален информационен модел на сградата, онлайн платформа, която включва лазерни сканирания, архивни материали и създаване на споделен ресурс от данни за паметника. Докато проектът е в действие, екипът ще проведе информационна кампания, целяща да покаже, че този паметник на националното наследство е шедьовър на архитектурното инженерство, неразделна част от българската история и публичнo място, което може да бъде използвано в бъдеще."

Американската фондация е собственост на богатото семейство Гети, което води началото си от известния милиардер Жан Пол Гети.

Коментари

Задължително поле