Американският посланик Херо Мустафа: САЩ ще следи отблизо как се развива интерконекторът между Гърция и България

Снимки: Пламен Стоименов

"Посветена съм да подкрепя усилията на България за диверсификация на енергийните доставки. Това ще позволи на българските потребители да имат по-ниски цени", каза американският посланик Херо Мустафа в първата си публична реч пред Атлантическия клуб в България, предава БТВ. "САЩ ще следи отблизо как се развива интерконекторът с Гърция. За разлика от "Турски поток", където България е транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ Александруполис ще ви направят надежден доставчик на потоци от газ", заяви тя.

Снимки: Пламен Стоименов

По думите й след срещата между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп двете страни са навлезли в нов етап от дипломатическите си отношения. Херо Мустафа обеща, че по време на мандата си ще работи по проекти с хоризонт от следващите 30 години. Освен енергетиката, американският посланик отдели внимание и на още две ключови области - военен сектор и икономика.

Във военната сфера се предвижда разработване на 10-годишен план за сътрудничество по опазване на сухопътната и морската област. Проучват се и възможности да произвеждаме части и елементи във военния сектор. В икономическата сфера американските компании до момента са инвестирали повече от 2 млрд. долара в българската икономика, създали са над 30 000 места в енергетиката и селското стопанство. В следващите години ще се акцентира в разкриването на работни места в стартъп компании ИТ и технологии. По думите на американския посланик по отношение на ядрената енергетика България трябва да вземе важни решения. У нас ще дойдат експерти, за да помогнат при бъдещото изграждане на АЕЦ "Белене". Херо Мустафа съобщи още, че в близките дни в България ще се присъедини още един икономически съветник.

Коментари

Задължително поле