Американският Сенат стартира процедура по импийчмънт срещу Тръмп

Американският сенат отхвърли искането на сенатора Ранд Пол да обяви процеса за импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп за противоконституционен, съобщава CNN.

55 от 100 сенатори гласуваха срещу искането на Пол, процесът на импийчмънт се счита за конституционен не само от всички демократи от горната камара на Конгреса, но и от петима представители на Републиканската партия, се казва в доклада.

Разликата от само 10 гласа при гласуването предполага, че импийчмънтът срещу Тръмп няма да се увенчае с успех, тъй като ще бъдат нужни гласовете на 2/3 от сенаторите, или 67 гласа.

По-рано членовете на американския Сенат положиха клетва като част от процедурата за импийчмънт срещу Тръмп. Американският сенат отложи разглеждането на импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп до 9 февруари, съобщава РИА Новости. Отбелязва се, че решението е взето единодушно.

По-рано CNN научи, че бившият държавен глава Доналд Тръмп води преговори с адвокати за отбранителна стратегия при процедурата за импийчмънт.

На 3 ноември в САЩ се проведоха президентски избори, според резултатите Байдън спечели, но Тръмп не призна резултатите от изборите и ги оспори в съда.

На 6 януари поддръжници на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп нахлуха в сградата на американския конгрес, прекъсвайки заседание, на което той трябваше да одобри резултатите от последните избори. След това американският конгрес официално одобри победата на Байдън, а Тръмп осъди насилието в Капитолия и обеща да гарантира мирен преход на властта.

На 13 януари Камарата на представителите на САЩ гласува да приеме резолюция за импийчмънт на Тръмп, която ще бъде разгледана от Сената.

Коментари

Задължително поле