Американски архитект и българи с различни професии усвояват старите техники на градеж в музей "Етър"

Инициативата е по образователната програма "В света на старопланинската архитектура"

Хора с различни професии и житейски съдби, привлечени от идеята за живот близо до природата, са участници в образователната програма "В света на старопланинската архитектура" . Обучението им дава умения да направят сух градеж от камък, да изплетат плет и да изработват сглобки. За трета година мястото за провеждане на програмата е етнографския музей на открито "Етър" в Габрово, а сдружение "Мещра" е в основата на реализацията на инициативата.

Серхио де Лос Сантос – архитект от Далас, познава България, благодарение на съпругата си, която е родена тук. Тексасецът има малка компания, чиито бизнес е свързан с професията му на архитект. Съпругата на Серхио де Лос Сантос разбира за образователната програма и го убеждава да се присъедини. Серхио отчита, че обучението в ЕМО "Етър" ще му е от полза. Вероятно не точно за архитектурните проекти, по които работи, но за съхраняване на културното наследство. Американецът споделя, че е важно децата му да обичат културата на страната, от която е тяхната майка. Двете му дъщери знаят български език и имат приятели тук, а къщата им в Далас е с български елементи.

Александра Димитрова от Варна има намерение да закупи стара къща. Интересува се от постройки, създадени с естествени материали и смята, че хората, живеещи в такива домове са по-здрави. Александра се учи на суха зидария. Не смята, че е трудно, определя този занаят като интересен.

Анна Василева подготвя частите от лескови клони да бъдат подходящи за плета, който други участници в образователната програма създават. Влиянието на естествените материали върху здравето на човек е нещо, което я провокира да усвои повече знание за строителните техники от миналото. Камък, дърво, глина, слама – тези материали създават много по-голям комфорт от изкуствените или преработени строителни продукти. Анна Василева има сериозен опит, но оценява високо обучението в ЕМО "Етър" като начин да надгради уменията си.

Константина Христова прави сглобка с чук и длето. Младата жена е студентка в Университета по архитектура, строителство и геодезия и се интересува от история.

И Георги Дерменджиев е студент, но образованието му няма нищо общо със старите български техники. Той участва в създаването на основата на сухия градеж, след което се прехвърля към мястото, където се правят сглобки. Младежът се забавлява, учейки занаят. Не го определя като хоби или професия.

Любопитството е това, което го кара да се впусне в обучение, свързано със старопланинската архитектура.

Обучението в образователната програма "В света на старопланинската архитектура" включва два модула. Участниците изслушаха лекции от специалисти – архитекти и историци, запознати с използваните техники за изграждане на различни съоръжения в миналото. Практическата част се реализира на поляната в ЕМО "Етър", където всеки участва в създаването на сух каменен градеж, учи се да плете плет и да прави дървени сглобки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България