Американски компании инвестирали 5,5 млрд. лв.

Лъчезар Богданов, главен икономист на ИПИ, Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ и Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на АТК представиха доклад за инвестициите на американски компании в България.

Дават двойно по-високи заплати от средната за страната

Осигуряват работа на 41 хил. души, 13 хил. от тях са в информационните технологии

Най-много вложения в преработващата промишленост

Американски компании са инвестирали в България над 5,5 млрд. лв., показва нов доклад на Института за пазарна икономика на тема “Икономическите отношения България - САЩ”, изработен по поръчка на Американска търговска камара в България (АТК).
Действителните преки чужди инвестиции от САЩ в страната ни са 3,3 пъти по-високи от официалните данни на БНБ.

Причината за това е, че БНБ отчита произхода на инвестицията като проследява в коя страна е позиционирана компанията, собственик на българската фирма. Но от ИПИ са проследили кой е крайният собственик на 1000 големи инвеститора в страната. Така са идентифицирани 98 компании с пряк и косвен краен собственик физическо или юридическо лице с произход САЩ. В допълнение са идентифицирани и 5 компании с произход Канада, които са инвестирали в страната ни над 1,1 млрд. лв. Реално ролята на чуждите инвестиции от САЩ е още по-голяма, ако бъдат включени и по-малки компании, както и стартиращи, за които още няма отчетни данни.

Данните на БНБ не показват действителния произход на чуждите инвестиции, защото много от инвеститорите осъществяват дейност в Европа през централа, позиционирана в някоя страна, и инвестициите им в цяла Европа минават през нея. Около 59% от преките чужди инвестиции в България с действителен произход САЩ, които са осъществени чрез компании, регистрирани в други страни, са минали през Нидерландия.

Общите приходи на включените в доклада 98 компании с произход на инвестицията САЩ за 2021 г. са близо 11 млрд. лв., а заетите в тях са 41 хил. души. Общият размер на преките чужди инвестиции на американските компании са над 5,5 млрд. лв. към края на 2021 г. Сравнение с предишното изследване на ИПИ с данни за 2016 г. показва огромен ръст на американските инвестиции в страната. Броят на компаниите нараства с 31%, а на заетите в тях - с 43%. Ръстът на приходите им е с над 52%, а преките чужди инвестиции се увеличават с над 23%, или с над 1 млрд. лв.

Средните годишни заплати на заетите в компании с произход САЩ са над два пъти по-високи от средната заплата за страната. Нещо повече - заплатите им са по-високи от средната за всеки отрасъл и за всяка област, в които оперират американски компании, каза Лъчезар Богданов, главен икономист в ИПИ.

Най-много инвестиции от САЩ има в секторите “Преработваща промишленост” (40,9% от всички инвестиции), “Енергетика” (32,7%), “Търговия” (8,3%), “Информационни и комуникационни технологии” (8,3%), “Операции с недвижими имоти” (2,7%). Най-много приходи имат компаниите в сферата “Производство на електрическа енергия” - 2,472 млрд. лв., а на второ място е “Информационни и комуникационни технологии” с 1,397 млрд. лв. По брой на заетите хора на първо място е “Информационни и комуникационни технологии” с 12 915 души, а на второ място е сферата “Центрове за обслужване на клиенти” с 5163 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции