Горанов: Правим анализ дали ще има великденски добавки към пенсиите

Моуриньо не се предава: Един отбор е пред „Юнайтед“, а 18 са зад нас

Фернандо Каранга отива при Неймар

Арестуваха британски гражданин с 11 кг хероин на летище в Атина

Въоръжен мъж нахлу в училище във Финландия

41-годишен мъж от Пирдоп загина при тежка катастрофа в Карлово

Започва големият ремонт на бургаската „Струга“ Движението ще е само в две от четирите ленти

Прокуратурата поиска доживотен затвор за Любо Гребеца за убийствата на Сапата и Кунгфуто

ТИР се обърна край Монтана, потроши превозваните хладилници

Антикорупционната комисия: Проф. Божидар Димитров е подписвал договори с дъщеря си

Дунав се отдръпва леко след настъплението си

Тръгва ремонтът на инфарктно кръстовище в Сливен

Тровят улични кучета в Исперих

Хамилтън: Време е за парти! Шампионът отвя конкурентите на свободните тренировки в Австралия

Десислава Радева преряза лентата на Италианския фестивал на красотата и прическата в Пловдив

Американски компании продавали лекарства на Марешки в нарушение на антикорупционен щатски закон

Веселин Марешки

Паралелният износ на лекарства лишава българите от лечение, но доставя на германците всякакви оригинални лекарства на по-ниски цени

Четири американски компании – „АББВИ”, „Пфайзер”, „Майлан” и „Мерк, Шарп и Доум – България” са продавали лекарства на фирмата „Фармнет” на фамилията Марешки, в нарушение на федерален закон на САЩ – Законът за чуждестранни корупционни практики.

Това стана ясно от разследване на Валя Ахчиева, излъчено в предаването „Открито” на БНТ.

Антикорупционният щатски закон се прилага от 1977 г. Според него на американските компании е забранено да предлагат плащане и да обещават плащания на чуждестранни длъжностни лица, на чуждестранни политически партии, както и на партийни функционери, дори на кандидати за политически длъжности. Целта на забраната е да не могат американските компании да упражняват политическо влияние върху някакъв бизнес и да не се насочва в определена посока този бизнес. Също така да не се влияе на държавната и законодателната дейност на чужда държава.

Санкциите, които този федерален закон предвижда за американските компании, които са го погазили, са жестоки – до 1 милион долара глоба за компанията, а за физическите лица, подписали сделките, глобата е до 10 000 долара или до 5 години затвор. Или и двете заедно.

Ахчиева попита в ефир: „Нарушили ли са американските компании въпросния закон, след като са продавали лекарства на фирмата „Фармнет”, свързана с Веселин Марешки – зам.-председател на Народното събрание, а преди да заеме този пост – председател на политическа партия „Воля”, преди това – лидер на една друга партия?”

Освен това Марешки беше и кандидат-президент през 2016 г., а точно за този период Ахчиева показа документи, от които става ясно, че четирите американски компании – производителки на лекарства, са продавали такива на „Фармнет”. Тези лекарства са реимбурсирани от НЗОК и българската държава е договорила много ниски цени за България. Именно отстъпката в цените на тези лекарства е вид плащане към фирма, свързана с политически лидер. Дори в момента той е на много висок държавен пост – зам.-председател на НС.

В антикорупционния закон на САЩ изрично е записано – „да не се влияе на законодателната дейност на чужда държава”. А Марешки като зам.-председател на парламента има пряко влияние върху законодателната дейност. Така получените от американски компании лекарства-производителки, пристигнали в България, с цени за България и реимбурсирани от НЗОК, фирмата „Фармнет” продава на друга свързана с нея фирма – „Трейднет България” – собственост на рускинята Нина Катченко, но с пълномощник – Веска Марешка, майката на Веселин Марешки. След това „Трейднет България” продава същите лекарства на немската фирма „Колфарма”.

В предаването бяха показани фактури от тези сделки, от които ясно се вижда, че лекарството „Хумира” – с производител американската компания „АББВИ” се продава на „Колфарма” над пределните цени за България. И вече в Германия същата „Хумира” се преопакова в завода на „Колфарма” в германския град Мерциг. Ахчиева стигна и до бариерата на този завод в Германия. Стана ясно, че от „Колфарма” най-напред са й обещали да дадат интервю пред камера и да я пуснат в завода, но изведнъж анулирали срещата и интервюто само 5 дни преди уговорения ден и час. Още по-странен e писменият отговор, който е изпратен до Ахчиева. В първото изречение те обясняват, че няма как да проведат разговор с журналистката, защото смятат, че „разследващите й действия и в предишните й предавания били насочени срещу сегашния зам-председател на Народното събрание, който преди да поеме този политически пост, ръководеше като предприемач предприятие за търговия на едро с лекарства. Не можем да позволим да бъдем инструментализирани във вътрешнополитически дебати и спорове.”

С този отговор на „Колфарма” безпрецедентно се свързва фирмата на рускинята Нина Катченко – „Трейднет България” с българския политик Веселин Марешки.

„Аз ги питам за Катченко, те ми отговарят за Веселин Марешки?”, възкликва Валя Ахчиева. „Да не би от „Колфарма” да откриват връзка между политиката у нас и бизнеса с лекарства?”.

В отговор на зададените въпроси „Колфарма” посочва няколко шокиращи числа. Това, че като резултат на паралелен внос немската здравна система е направила икономии за 247 милиона евро в рамките на 2016 г., а ценовата конкуренция, която този внос на лекарства упражнява върху оригиналните лекарствени продукти се оценява на допълнително 3 милиарда евро годишно. Тези пари се спестяват от немската здравна система, именно защото такива търговци като Марешки продават скъпи лекарства с цени за България на немски фирми.

Паралелният износ на лекарства лишава българите от лечение, но доставя на германците всякакви оригинални лекарства на по-ниски цени. Така се правят икономии за немската здравна система.

Не работи ли така фамилията на Марешки за интереса на Германия, погазвайки правата на българските пациенти?

Още по темата

 1. Валя Ахчиева, автор и водещ на „Открито“ по БНТ, пред „Труд“: Агенцията по лекарствата спря действията на кръга “Марешки” по паралелния износ

 2. Журналистът Валя Ахчиева пред комисия на парламента: С фалшив документ Марешки търгувал с лекарства

 3. Кухи фирми и празни складове крият истината за аптекаря Играта с евтините лекарства на Марешки В разследване по БНТ Валя Ахчиева разкри как се ощетяват болните у нас

 4. Разследване на Валя Ахчиева Свързана с Марешки фирма печели от износ на животоспасяващи лекарства Вместо да стигне до пациентите в България, медикамент се препродава в Европа на над два пъти по-висока цена

 5. Спецпрокуратурата разследва източване на НЗОК Фирми на Марешки в далавера с лекарства

 6. Бензиностанции пробутват некачествена нафта за качествен дизел Евтините горива – капан за наивници

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Тази овца на две магарета сламата не може да раздели тръгнала да разследва хора и бизнеси от които народа има изгода защото Марешки продаваше най-евтините лекарства и най-евтините горива , но мафията не става каил от това ! И не е трудно да се досетите тази пача за чий интерес се напъва .

 2. Ами всеки внос се извършва на по-ниски цени от тези в страната вносител. Иначе няма смисъл. Как си представяте германска фирма да внася стоки на по-високи цени от тези на пазара в Германия?
  По времето на Виденов изнесоха житото на ниски цени, след като избухна кризата се мятахме като риба у тиган известно време и след това внесохме жито от Полша на високите цени. И от това никой не умря.

 3. Ъ-ъъ, нещо ми убягва смисъла от напъването на овцата Ахчиева. Ако Марешки внася най-евтините лекарства у нас, какъв именно е проблемът? Че прави и реекспорт? Това е толкова естествено, че не си заслужава да се коментира. А идеята, че търговската отстъпка на US-производителите била вид персонално плащане към Марешки е връх на малоумието.

 4. Ех само,ако Михнева бе Министър на правосъдието в САЩ,какъв живот щеше да настъпи!

 5. Това не е журналистика , а риене. И тая грозна пача е харчила пари до Германия , за да направи това поръчкова , заядливо и безсмислено интервю. Коко, Каменаров , махай я тая , излага БНТ !

 6. тя не харчи парите на БНТ, тя харчи нашите пари, защото ние, българите, а чрез нас и държавата издържаме институцията БНТ

 7. Марешки и бизнеса му доста мирише, иначе защо ще се крият германците.

 8. Ако това е вярно, то нещата ще се размиришат сериозно. Не мога да преценя далие законно да се върши това, което Марешки е правил, но финансовите еквилибристики с евтини лекарства не са поне морални, защото разликата в цените (отстъпката на здр. каса) не може да се осребрява!

 9. Въпросът е единсъвено дали цените “са ниски”, защото са дотирани от здравната каса….

 10. Основната тема за Ахчиева, а и над 30% от статията се върти около това, че 5 американски фирми нарушавали АМЕРИКАНСКИ закон. Алоуууу, журналиската, ако теб те интересуват американските фирми и закони, що не одиш да правиш там “разкрития”??? Марешки НЕ НАРУШАВА БЪЛГАРСКИТЕ закони, като купува по-евтино лекарства от хамериката. Не ги нарушава даже, като прави реекспорт до Германия. Ако Марешки препакетираше тук – съгласен съм че е нарушение. Ама човекът само реекспортира. Намерил кайначе – пие водичка. Ах Чиева завижда ли? И защо се опитва на дълго и широко да ми обяснява американските закони и как видите ли 5 фирми ги нарушавали. Да сезира американските журналисти и до там. Нарушение на закона от Марешки НЯМА!!!

 11. Яхниева залудо възкликва. Вид плащане по тоя закон щеше да има, ако преди да става политик ги е купувал по едни цени, а след като е станал – вече с допълнителна отстъпка, която му се изплаща като комисиона. В случая хем България спестила милиони, хем и Германия, обаче това било много лошо. Освен това Яхниева се фука с купешка дума “реимбурсиране” без да знае какво значи. Няма как едни и същи лекарства да се реимбурсират (осребрява се част от цената при продажба на дребно по рецепта) и после да се изнасят, освен ако няма мащабна схема за продажба на лекарства на мъртви души с участието на хиляди лекари.

 12. Не разбирам: Ахч. дали е тъпа или просто подкупена. Може би и двете възможности заедно@

  1. Не бе! Има поръчка жената. Иначе си е много читава в главата, ама за читавост не плащат…

 13. Moita logika e: Humira / anti Tumor Necrosis Factor -alfa, mnogo skapo lekarstvo- inhibitor na vozpalenieto , polzuvan za revmatoiden artrit,, psoriazen artrit, behterev, Kron/ se prodava na bedna BG po nekoi USA zakon za blagodeianie, a Mareshki go preprodava na bogata Germania s pechalba – Mareshki igrae v narushili e na ,dobrata volia’ na USA farmaciata, a germaneca napravo e sgazil zakona, che preopakova originalen produkt , iz nachaloto prodaden na preferencialni ceni- mirishe na kriminalen sluchai

 14. Удара е по Германия и САЩ, ако забелязвате. Марешки и рускините му са втори план. Гадните западняци в съюз с “американо-германци” са крадците…!? Да не се окаже, че американските и немските фирми са руски…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.