Американски конгресмен: Македония да се подели между България и Косово

Американският конгресмен Дейна Рорабакер обяви, че Македония не е държава и трябва да се раздели. Пред албанската медия Vizionplus.al Рорабакер заявява, че създаването на БЮРМ (Бивша югославска република Македония) е провален проект и сега има всички условия тя да бъде поделена между съседите й, включително България и Косово, съобщава македонската MKD.mk.

mkd-306440"Моето мнение е, че Македония не е държава. Тъжно е, но не е държава. Те (македонци и албанци - бел.ред.) са толкова разделени, че никога няма да могат да живеят добре заедно. Затова косовците и албанците в Македония трябва да бъдат част от Косово, а останалата част от нея трябва да се даде на България или друга държава, към която те (македонците - бел.ред.) твърдят, че са свързани. Идеята ми е, че ние днес трябва да поддържаме Македония жива, защото преди 30 години някой е решил, че това е конфигурацията (от държави - бел.ред.), която трябва да произлезе от разпадането на Югославия", каза Рорабакер.

На въпрос дали идеята му се поддържа от новия президент на САЩ Доналд тръмп, конгресменът отговаря, че има влияние върху американската външна политика и че в бъдеще, на заседания на Комисията по външни въпроси, ще се обсъжда и въпросът за промяна на границите на Балканите.

"Аз имам влияние върху американските политици. Аз съм председател на комисията по външните работи на Камарата на представителите, която се занимава с тази част на света. Ще имаме заседания през следващите месеци. Един от въпросите, които ще обсъдим е промяната на границите, с цел те да имат смисъл и да донесе мир на Балканите", казва той.

В интервюто Рорабакер, който е бил съветник на бившия президент Роналд Рейгън, отбелязва също, че САЩ не се страхуват от руското влияние на Балканите, въпреки индикациите, които съществуват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа