Американски специалисти излекуваха рак на гърдата с имунотерапия

Жена, засегната от рак на гърдата в напреднал стадий, срещу който химиотерапията се е оказала неефикасна, е излекувана с експериментална имунотерапия в САЩ, сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП.

Здравословното ѝ състояние бе критично – метастази на рака бяха засегнали други органи, включително черния ѝ дроб, но пациентката е смятана за излекувана от две години – увери приложилият експерименталната имунотерапия изследователски екип от Националния онкологичен институт в Бетесда и университета в Ричмънд, САЩ.

Не се дават подробности за пациентката, освен че била на 49 години, когато върху нея е започнало експерименталното лечение.

Имунотерапията се изразява в стимулиране на имунната защита и вече даде добри резултати срещу някои видове рак – на белите дробове, шийката на матката, простатата, кожата, левкемия.

Описаният сега метод се изразява в отнемане на лимфоцити (имунни клетки) от пациентката и манипулирането им в лабораторна среда, преди да бъдат реимплантирани в организма ѝ. Те минали специална селекция, за да се установи кои от тях разпознават раковите клетки. След това били реактивирани, за да ги атакуват. Лимфоцитите били придружени от инхибитор на контрола на имунната защита, за да се деблокира контраатаката на имунната система.

„Така бе създадена високо персонализирана противоракова терапия, която позволи изчезването на тумора“, поясниха учените.

„Реакцията към лечението е безпрецедентна – отбелязва експертът Ласло Радвани от Института за изследвания върху рака в Торонто, Канада. – Пред прага сме на малка революция“.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Medicine.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка