Американското министерство на правосъдието и ФБР разследват "Кембридж аналитика"

Американското министерство на правосъдието и ФБР разследват британската компания за политически консултации "Кембридж аналитика", която се оказа в центъра на скандал за незаконно ползвана лична информация на потребители на Фейсбук, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Прокурори са разпитвали бивши служители на компанията и банки, които са я обслужвали, отбелязва американският ежедневник, цитирайки висш представител на правителството на САЩ и други близки до разследването източници.

По-рано този месец "Кембридж аналитика" обяви, че е прекратява дейността си и започва процедура по обявяване в несъстоятелност, тъй като е изгубила клиенти и е принудена да плаща все повече юридически такси, след като медии съобщиха, че от 2014 г. насам е събирала лична информация за милиони потребители на Фейсбук, припомня Ройтерс.

След като "Кембридж аналитика", наета от президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г., беше уличена в неправомерно използване на данните на 87 милиона потребители на Фейсбук, фирмата стана обект на множество разследвания в САЩ и Европа.

Разследването на правосъдното министерство и ФБР изглежда се занимава с финансовите операции на компания и проучва как тя се е сдобила и е използвала личните данни, източени от Фейсбук и други източници, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Ройтерс посочва, че ФБР, министерството на правосъдието и Фейсбук са отказали коментар, а бивши висши служители на "Кембридж аналитика" за момента не са били открити.

"Кембридж аналитика" е създадена през 2013 г., първоначално с фокус върху американските избори. Тя е учредена с финансова помощ от 15 милиона долара от страна на милиардера Робърт Мърсър, дарител на Републиканската партия. Името на компанията било избрано от Стивън Банън, който по-късно стана съветник на президента Тръмп, а през август 2017 г. напусна Белия дом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят