Американците решиха да скъсат с Китай

Коронавирусът е добра причина за отписването на дълга

В САЩ започна кампания за привличането на Китай към политическа и материална (няколко трилиона долара) отговорност за разпространението на коронавируса, който вече нанесе огромни икономически щети на западния свят. Наскоро сенаторът Линдзи Греъм (републикански сенатор от Южна Каролина) направи необичайно изявление: той иска САЩ да „отпишат“ част от (американския) държавен дълг, който принадлежи на Китай, като наказание за китайското ръководство, което позволи разпространението на коронавируса извън страната. Между другото, този господин е съавтор на идеята за „адските санкции“ срещу Русия.

Сенатор Греъм не е единственият виден привърженик на анулирането на дълга на Америка към Небесната империя под предлог на коронавирус. Подобни предложения направиха и конгресменът (също републиканец) Джим Банкс, представител на мозъчния тръст Гордън Чанг от института Гейтстоун и дори личен приятел на Доналд Тръмп, и на известния телевизионен водещ Тъкър Карлсън.

Вероятно тази идея ще бъде подкрепена от икономическите и политическите „васали“ на САЩ в G7. Тоест Китай ще загуби всичките си инвестиции в западни държавни облигации. В този случай американските облигации ще се превърнат от първокласни консервативни активи в токсични ценни книжа. САЩ може да не плащат на Русия за Крим, а на Саудитска Арабия за манипулирането на цените на петрола, а на Турция за връзката й с международните терористи. Може да бъде намерена всякаква причина.

В този случай Вашингтон, между другото, могат да въведат единна валута за САЩ, Мексико и Канада. Доларът ще загуби статута си на резервна валута, а светът ще се разпадне на няколко валутни зони. Това ще отбележи края на финансовата глобализация, както я познаваме. Но кой каза, че това за Тръмп е много ценно. Немислимо е? Но кой би могъл да повярва през 1991 г., че въпреки референдума, Борис Елцин ще разпусне СССР с един подпис, превръщайки бившата супердържава в беден и слаб регионален играч. И никой - нито президентът на СССР, нито армията, нито всемогъщите специални служби не бяха против.

Каква е алтернативата на западните облигации в структурата на международните резерви? На първо място, това е монетарното злато. Делът на златото в резервите на Банката на Русия е 20-22%. Общият размер на международните резерви на Русия е $ 564,4 милиарда.

Разговорите за срива на долара, предстоящия край на капитализма и на англосаксонския глобализъм, ги чувам откакто живея. Винаги се отнасям към това с чувство на хумор. Ето, „Сургутнефтегаз” е натрупал над $ 50 милиарда в кеш, което е повече от два пъти от международните резерви на Украйна. И браво! Акционерите чакат те да бъде разпределени под формата на дивиденти и рано или късно ще дочакат. Все пак ми се струва, че силно подценяваме Тръмп и че описаният по-горе сценарий може да се превърне в реалност, защото коронавирусът е чудесна причина за отписване на дълг и не може да се измисли по-добра.

Между другото, никой не е отменил глобализацията и капитализма. И не е факт, че китайската глобализация ще се окаже по-удобна от американската. Борбата за световно господство е вечният двигател на човешкото развитие.

(Превод за "Труд" - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи