Американци разплитат уговорки в борбата

Американци взеха на прицел манипулирани двубои в борбата по време на олимпиадата Рио 2016. Според сайта Flo Wrestling главният арбитър на Международната федерация (UWW) Антонио Силвестри (Германия) е създал корупционна схема, в която е включил доверени рефери предимно от бившите съветски републики. Така сформираните съдийски бригади е трябвало да осигуряват определен резултат в набелязаните срещи. Като пример медията посочва белорусина Игор Брел, който е обслужвал 11 мача, а в 10 от тях са се борили състезатели от Узбекистан, Русия и Азербайджан. Колегата му Кулматов (Киргизстан) в актива си има 85% от схватки с участието на представители от същите страни.

Още преди тази публикация UWW реагира, като призна за слабото съдийство на игрите и реши да отдели повече средства за семинари. Наказа и с дисквалификация трима арбитри - от Русия, Грузия и Корея. А на треньорите на националния отбор на Монголия, които оспорваха съдийско решения с култово разсъбличане на тепиха, спря правата за 2 години. Претенции към Силвестри обаче няма. Засега.

Същевременно трима наши попаднаха в престижната класация на свободната борба. За 120 години история Валентин Йорданов, Еньо Вълчев и Хасан Исаев, както още 60 именити борци са направили требъл, спечелвайки злато от олимпиада, световно и континентално първенство в рамките на един олимпийски цикъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт