Америка - опасна страна

Доналд Тръмп

Отговорът на САЩ на международни кризи е „готови за стрелба“

„Зрелите“ в администрацията на Тръмп не могат да усмирят президента

При Доналд Тръмп Америка изглежда като опасна страна. Конгресът е блокиран и Белият дом се е превърнал във въртележка от уволнения и интриги. А сега се появи политическо насилие по улиците - бели расисти и неонацисти нападнаха и дори убиха протестиращи в Шарлотсвил, а президентът излезе с уклончиви и двусмислени изявления от голф клуба си… 

Външни наблюдатели остават с надеждата, че „зрелите“ в администрацията на Тръмп ще успеят по някакъв начин да се справят с президента. Но поне публично съпротивата срещу него е забележимо слаба както в Конгреса, така и в администрацията.

Онези, които се надяват, че „задкулисието“ в Америка ще усмири Тръмп - или дори ще предизвика неговата оставка - вероятно се самозалъгват. Изхвърлянето му от поста остава изключително трудна задача и рискува да провокира още по-голяма радикализация и във вътрешен план, и във водената от САЩ външна политика.

Последната притеснителна мисъл е, че появата на Тръмп все повече изглежда като симптом на по-широка криза в американското общество, която няма да изчезне дори когато Тръмп опразни Овалния кабинет. Влошаващият се жизнен стандарт за много от обикновените американци и демографските промени, които заплашват да превърнат белите американци от мнозинство в малцинство, помогнаха за появата на групата гневни избиратели, гласували за Тръмп. Комбинирайте този социален и икономически фон с една политическа култура, която почита оръжията и военните, и ще получите формулата за страна, чийто отговор на международни кризи все по-често е „готова за стрелба“. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари