Ампула-реликварий на св. Йоан Богослов в храма на Крайморие

За пръв път миряните ще могат да се докоснат до ампула-реликварий на св. Йоан Богослов, намерена на полуостров Форос, в близост до Крайморие. Тя ще бъде изложена за поклонение в храма "Св. Пимен Зографски" на квартала на патронния му празник 3- ти ноември. Според археолозите, пилигрим от крепостта "Порос" е извършил поклонение на гроба на св. Йоан Богослов в Ефес, откъдето е донесъл ценната реликва - ампула с лечебен прах.

Ампулата-реликварий ще бъде изложена за поклонение заедно с частица от Христовия кръст и мощите на преподобномъченици, пренесени от Йерусалим. Всички набрани средства от дарения в деня на храмовия празник на 3.11.2018 г. ще бъдат предоставени за кампанията за зографисване на църквата.

За да спомогне дарителската кампания, Регионалният исторически музей организира представяне на ценния експонат. Той беше открит от екип с ръководител Милен Николов през 2014 г., при археологически разкопки на единствената раннохристиянска базилика в община Бургас. Находката е единствена по рода си в света.

Подобни са открити в Ефес, но те са изработени от глина, докато ампулата от Форос е оловна. Датирана е от VІ в. и се свързва с култа към св. Йоан Богослов. Той е бил любим ученик на Исус Христос, заселил се по заръка на учителя си в Ефес, където написва Апокалипсиса и свършва земния си път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България