Анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ): Сливане на висши училища - за 2 години

До 30 юни МОН трябва да изготви концепция за обединяване на университети

Позовават се на статистиката на ЕАУ

За консолидацията на университети у нас да бъде предвиден конкретен времеви хоризонт, като работещ срок е две години. Това пишат от Института за пазарна икономика в свой анализ от април, под заглавие “Международен опит при сливания, придобивания, поглъщания и консолидация на висши училища”. Данните от него бяха представени в МОН днес. А министерството има срок до 30 юни да изготви концепция за обединяване на висши училища в България.

Идеята за реформа по този начин срещна отпор от академичните среди, което доведе до това просветният министър акад. Николай Денков да организира работна група, която да движи идеята му за сливане, а междувременно се чакаше обещаният анализ за оценка на въздействието от евентуални обединения на университети.

В края на февруари, след като седмици по-рано се разбра, че ректори са били привиквани в МОН, за да бъдат убеждавани да сливат вузовете си, министър Денков официално мотивира реформата с това, че нашите университети трябва да станат по-видими в международните класации. Въпреки това в академичните среди и сега се опълчват срещу предложението, защото смятат, че ще бъдат накарани да се сливат на сила и ще изгубят студентите си. Много държавни вузове излязоха с остри позиции, студенти и преподавали обявиха стачна готовност, започна и набирането на подписи.

И докато темата за консолидацията бе засенчена от другата спорна идея на МОН, а именно нови критерии за атестация, спуснати от МС и обвързването на 20 млн. лв. пари за заплати в университетите с тях, сега обсъжданията в работната група отново излизат на преден план. Именно пред нея вчера експертите от ИПИ са представили анализа си. В него се казва, че 120 обединения на висши училища и научни организации са се случили в Европа от 2000 до 2019 г. Пикът на този процес е бил през 2013-2015 г., когато са регистрирани 37 консолидации, показват данни на Европейската асоциация на университетите (ЕАУ).

“Тенденцията към консолидация на университетите не само в Европа, но и по света се засилва през последните 20 години. Тя обхваща все повече висши училища и държави. Част от процесите, започнали след 2017 г. в Европа, все още не са приключили и не са включени в статистиката на ЕАУ. Данни за сливания на университети основно в САЩ и Азия също показват активност през последните 10 години”, уточняват от ИПИ.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование