Полицаи открили 5 кашона фойерверки и 10 димки на стадиона преди мача Арда-ЦСКА

Над 12 000 са имениците на Никулден във Варна

Убиец на фелдшера от Орешник остава в ареста

Русия и Турция ще подпишат договор за доставка на още ракети С-400 през 2020 г.

Каракачанов: Добри отношения с Русия, но не да бъдем третирани като малките деца на Балканите Морският център на НАТО ще бъде в Пункта за базиране -Варна, съобщи вицепремиерът

Д-р Светлана Поченкова: От болен бъбрек може да се куца Световно признатият остеопат поставя диагнози и лекува само с ръце

Георги Пройнов е изгоненият дипломат от посолството ни в Москва

Нападение срещу американска военна база в Сирия

Корнелия Нинова: Напусна ни една от най-ярките личности, творец с мисия и човеколюбие – Стоянка Мутафова

Съдят шофьор за смъртта на пешеходка Жената била прегазена от камион, починала 10 дни след инцидента

Свищов подменя уличното осветление с енергийно ефективно Финансирането в размер на 8,2 млн. евро е по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност"

Всеки четвърти българин никога не е ползвал интернет 75.1% от домакинствата имат достъп до мрежата в домовете си

Безплатен курбан от пет вида риба и вино През 2020-та в града ще се родят повече момчета

Хулиган плаща 3 000 лв. обезщетение на полицай

МВР хвана 1330 шофьори, паркирали на места за хора с увреждания

Анатоли Величков: Ще искаме Ф-16 да се поддържат в България Няма трите проекта за модернизация в армията как да се движат едновременно, заяви зам.-министърът на отбраната

Няма как да се движат едновременно трите проекта за модернизация на армията при положение, че са започнали по различно време. Това обясни зам.-министърът на отбраната Анатоли Величков по Канал 3 в отговор на критиките на президента Румен Радев, че проектите за модернизацията на армията са забуксували.

„За Военноморските сили проектът започна и бе спрян през 2017 г. След това бяха променени параметрите по изискванията. Проектът за многоцелеви изтребител е в процедура, която беше модифицирана в преговори правителство-правителство. Провеждането при една процедура на преговори държава-държава предполага изпращане на искане на оферта. Тя практическа е изготвена , като се изчистват някои елементи по индустриалните въпроси. След като бъде изпратена, до 120 дни трябва да бъде изпратен отговор”, заяви зам.-министърът.

Той обяви и че във въпросното искане за оферта страната ни ще иска да може изтребителите Ф-16 да се поддържат в България.

„След като бъде издадена заповед на премиера за преговорен екип, ще бъдат определени сферите, в които те ще проведат своите инициативи. Само ще спомена, че в частта индустриално сътрудничество ще има изискване за национална способност за поддръжка във времето на експлоатация. Т.е. т.нар. ниво 2. Това предполага дългосрочно сътрудничество с български компании в сферата на производство на боеприпаси и софтуер”, обясни Величков.

„Очаква се да бъде поставена тази задача на министъра на финансите. Възможно е средствата да бъдат депозирани и те да бъдат плащани поетапно. Американското законодателство предполага то да бъде платено директно. Това директно плащане обаче няма да спъне другите два проекта за модернизация на армията”, обясни зам.-министърът, като уточни, че те са предвидени в плановете за увеличение на средствата за армията и ще идват от централния бюджет, което означава, че няма да дойдат от бюджета на Министерството на отбраната.

„Средствата са заделени, както са гласувани от парламента”, уточни той.

Конкретно за проекта за придобиване на нови кораби зам.-министърът коментира:

„По отношение на проекта за придобиване на патрулни кораби – той стартира като искане за оферти през ноември. Седем са участниците – те работят и поставят въпроси, на които ще даде отговори на 12 февруари на конференция. В средата на април очакваме най-рано офертите. Практиката е след това да се назначи междуведомствена група, която предполагам, че в рамките на 3 месеца ще оцени и класира участниците. След това трябва да има работна група, която да представи предложение”, обяви Величков.

За закупуването на бронирани машини той каза:

„Говорим за индиструално сътрудничество и говорим да бъдат ангажирани повече български и обществени оператори. 20% от сумата на този разход, а той 1,22 млрд. лева, следва да бъде даден като технологичен трансфер на български икономически оператор. Ще издам една тайна, че бе разписано това да бъде дружество – 100% собственост на МО. Става въпрос за „Терем”.

Относно оборудването на различните бойни машини и конкретно за комуникационните системи той обяви, че е зададено изискване да придобием и национален криптоалгоритъм.

Връщайки се на темата за изтребителите и по-точно за ремонтите на настоящите руски самолети и по-точно за МиГ-29, те се извършват регулярно, съобразно договора с РСК МиГ.

„По отношение на Су-25 имахме технически проблем от финансово естество. Смятаме, че нещата обаче ще се развият в положителна посока. Нещо, което е интересно за МиГ-29 най-вероятно при придобиване на нов самолет, МиГ-29 ще продължи да изпълнява службата си по еърполисинг. Което означава живот от 6-7 години. Което предполага и модернизация на системите на МиГ-29”, каза още Величков.

Той обясни, че за 2019 г. ще бъдат заделени и средства за екипировка на военните, тъй като „нашият войник не изглежда добре – като един съвременен войник”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Чакайте първо индийците да ги построят…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.