Ана де Армас: Не исках да ставам известна

От момиче на Бонд до Мерилин Монро

 

Звъня на майка ми в Куба, за да си припомня какво е реален живот

Палома от филма за 007 е диамантено момиче

Ана де Армас е най-горещото младо лице и тяло на Холивуд. Родената в Куба сирена вече участва в някои от най-големите проекти на индустрията. Тя е новото момиче на Бонд в предстоящия 25-и филм за 007 “No Time to Die”, който е готов, но беше отложен за пореден път покрай пандемията и сега се очаква в края на 2021-а година.

Ана качи залозите и с ролята на иконичната руса дива Мерилин Монро в биографичната драма “Blonde”. Кубинката се доказа с играта си в научно-фантастичния епос “Блейд Рънър 2049” и криминалната история “Knives Out”, донесла на Армас номинация за “Златен глобус”.

- Ана, разкажете за своята героиня в новия филм за Джеймс Бонд?
- Аз играя жена на име Палома. Тя е агент на ЦРУ от Куба и е ангажирана за опасна мисия, в която трябва да представи възможно най-атрактивната лична естетика. Палома носи диаманти и секси рокля, високи токчета - има подчертана сексуалност. Но тя не е просто кукличка и украшение за силните и властни мъже около нея. Тя изглежда така с причина - нейната мисия. Повярвайте ми - иначе не би носила къса рокля и високи токчета в студения Лондон. Нито пък аз.

- Колко важна е работата ви със специалистите по грим и костюми в подобна продукция?
- Ключова е. Изграждането на гардероба на Палома беше любимата ми част от целия филм. В хубавите филми често може да разкажете историята на един образ почти изцяло през дрехите и грима - през индивидуалния стил. Тези елементи носят богата информация. Дрехите са важни за всяка сцена и задават тона на самата сцена. Настроението на филмовия момент зависи от добре подбрания гардероб.

- Вие идентифицирате ли се с Палома и нейния стил?
- За мен е важно да се потопя в персонажа и да изградя убедителен образ. Не е толкова важно дали съм като нея по какъвто и да е било начин, или пък дали моят личен вкус се припокрива с избраните за филмовия образ дрехи. Един актьор трябва да мисли какво е най-добро за персонажа, не за него. Трябва да се предадеш във владение на сценария и образа.

- Този подход носил ли ви е негативи някога?
- Да, подобен риск съществува. Често ние актьорите не мислим за реакциите и последствията от артистичните си избори. Играем роли и изведнъж се оказваме в епицентъра на обществен разговор, под светлината на прожектора и си мислим: “О, това изобщо не е така както го исках!”.

- Какво ви е отношението ви към славата?
- Популярността не е сред най-вълнуващите аспекти на професията ми. Никога не е било така, поне за мен. Наистина не исках да ставам известна. По-скоро го възприемам като следствие от работата, като продукт на специфичния характер на това да си в киното и да играеш различни образи.

- Как тази критична перспектива към известността се отнася до ролята на Мерилин Монро в предстоящата биографична драма “Blonde”?
- Много е важно да подчертаем трагичната реалност на нейната слава. Известността и показността са били най-големия кошмар на Мерилин. Докато четях за тъжните моменти от нейния живот изпитах огромна емпатия. Тя е минала през много. Годините на Монро в киното и на върха на славата са били страшно напрегнати и наситени със събития и стрес.

- В същото време дори и вашето куче стана звезда в “Инстаграм”...
- Да, много е интересно. Моето куче Елвис се превърна в сензация в социалните мрежи. Дори ще играе с мен в “Blonde” и ще изпълни ролята на легендарното куче на Мерилин Монро на име “Мафия”, което е било подарък от Франк Синатра. За щастие двете животинки си приличат. Моят малък и бял пухкав Елвис е родена звезда.

- Как ви се отрази пандемията и карантината?
- Вече приключих с паузите и почивките. Готова съм за сериозна работа. Голяма част от моя живот на актриса е свързан с публични мероприятия. Буквално ми е професия да ходя по фестивали, премиери и фото сесии. За всички тези събития имам възможността да се обличам в разкошни рокли и е много голям купон. Но от друга страна пандемията ни даде шанс за пауза, за почивка. В други години се е случвало да прекарвам цялото си време в пътуване от едно място на друго и накрая да ми липсват домашните джапанки и анцуга.

- Да се върнем на Палома от филма за Джеймс Бонд и нейната връзка с диамантите. Колко важно е това за историята?
- Диамантите са централен елемент от мистериозното привличане на Палома. Но като цяло моята идея беше да изведа бляскавото декадентство на класическите момичета на Бонд в XXI век. Искаме и да започнем разговор за имиджа и практиките на диамантената индустрия. Време е за повече прозрачност и етично отношение в тези среди. Купуването на диамант е специален момент, но цялата магия се разваля, когато знаеш, че този диамант е бил набавен след нарушаване на човешки права. Условията на работниците в тази индустрия трябва да са на преден план в обществените разговори по темата. Затова аз работих по изграждането на образа на Палома и нейният диамантен стил с Natural Diamond Council, които уважавам. Споделям техните ценности.

- Какви други каузи ви вълнуват?
- Защитата на човешките права стои в основата на всичко. Приоритетите на моето поколение са се променили като цяло. Грижата за страдащи общности, опазването на околната среда, равенството, защитата на работници от корпоративна експлоатация... това са казуси, които ме вълнуват.

- Вие идвате от Куба. Как се адаптирахте към Холивуд?
- Още не съм се адаптирала. Този бизнес е пълен със стрес и тревожност. Прослушванията, срещите, интервютата, премиерите, фото сесиите. Това е лудост. Пълна лудост. Още звъня на майка ми в Куба, когато искам да си припомня какво е нормален живот.

Когато отидох в Лос Анджелис и се срещнах с агентите си, ме питаха какво искам да направя със своята кариера. Тогава не говорех английски добре, но отговорих, че искам да съм нещо като женската версия на Райън Гослинг. Няколко години по-късно играх с него в “Блейд Рънър 2049”. Шоубизнесът е шантаво място.

Коментари

Задължително поле