Ангела Меркел: В Германия се засилва антисемитизмът

Снимка: Архив

Трябва да се предприемат решителни действия срещу расизма и ксенофобията, заяви канцлерът

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че в Германия се засилва антисемитизмът и отново заяви, че трябва да се предприемат решителни действия срещу расизма, ксенофобията и социалното изключване. Това стана на церемония, организира днес по повод 80-годишнината от Кристалната нощ, предаде ДПА.

"В Германия отново има процъфтяващ еврейски живот", каза Меркел на церемонията в най-голямата синагога в Берлин. "Но същевременно сме свидетели на тревожен антисемитизъм, който заплашва еврейския живот в нашата страна и други места по света, които се смятаха за сигурни", заяви тя.

"За жалост, почти свикнахме с факта, че всяка еврейска институция . . . трябва да бъде охранявана или специално пазена от полицията", каза Меркел. "Но ние изпитваме страх от нападенията срещу хора с еврейски шапчици и сме шокирани от нападението през август срещу еврейския ресторант в Кемниц, извършено с десни подбуди", заяви тя.

Подобни криминални деяния на антисемитска основа навяват "лоши спомени за началото на преследванията срещу евреите през 30-те години", каза канцлерът, цитирана от БТА.

"Държавата трябва да действа решително и последователно срещу езика на омразата, социалното изключване, антисемитизма, расизма и десния екстремизъм", каза Меркел. "По същия начин държавата трябва да действа последователно, когато омразата срещу евреите и Израел, било то вербална или невербална, се проявява от живеещи в нашата страна хора с различен религиозен и културен произход", заяви тя.

Председателят на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер каза, че през 1938 г. сградата на синагогата е била подпалена и пожарът е бил потушен сравнително бързо само за да не засегне околните домове, предаде Асошиейтед прес.

Шустер заяви, че макар и отговорни за погрома да са били нацистките организации СА и СС, това вече е означавало, че хиляди германци са участвали, а реакцията на населението е дала на нацистите "ценната информация", че почти никой не е протестирал.

Макар съвременните нападения срещу евреи, мигранти и мюсюлмани да не може да се приравнят с престъпленията от нацистката ера, срамно е, че "подобни неща се случват в Германия през 2018 г.", каза той.

Шустер упрекна крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", затова че "не изпитва уважение към нищо". Партията, която миналата година влезе в германския парламент, не бе поканена на днешната церемония.

В синагогата присъстваше и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер. По-рано в реч в Бундестага той каза, че катастрофите през двете световни войни и Холокоста, са неделима част от германската идентичност.

Но в същото време корените на демокрацията и на борбата за свобода трябва да се помнят такива, каквито са били в зората на демокрацията през 1918 г., каза той. На 9 ноември освен от Кристалната нощ се навършва и годишнина от провъзгласяването на тази дата през 1918 г. на края на монархията в Германия и началото на Ваймарска република.

"Можем да се гордеем с традициите си за свобода и демокрация, без да губим от поглед пропастта на Шоа", каза Щайнмайер, използвайки названието на иврит на Холокоста.

Днес се отбелязва и падането на Берлинската стена през 1989 г. Щайнмайер определи това събитие като "най-щастливия 9 ноември в историята (на Германия)". Но остава "най-тежкият и най-болезненият въпрос в германската история" - как само за няколко години след демократизацията през 1918 г., през 1933 г. нейните врагове, нацистите, успяват да спечелят изборите и германският народ залива съседите си в Европа с война и изтребление, заяви той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа