Ангелкова: България може да има водеща роля в популяризирането на туризма в Черноморския регион

България може да има водеща роля в популяризирането на туризма в Черноморския регион. Имаме идея акцентът да е поставен върху винения и гурме туризъм, които за Министерството на туризма са сред приоритетните за развитие продукти. Това е казала министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с Майкъл Христидис, генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество /ОЧИС/. Това съобщиха от пресслужбата на ведомството.

Предстои темата да бъде дискутирана на среща на работна група "Сътрудничество в туризма" на ОЧИС, която в момента се председателства от България.

Тя е посочила още, че по този начин ще се засили фокусът върху развитието на сектора в региона. А за нас от голямо значение е съвместната помощ в туризма с държавите-членки на ОЧИС, е коментирала още министър Ангелкова.

Министърът е благодарила на Христидис за предстоящото му участие в срещата на високо равнище на министрите на туризма на страните членки на ЕС. Тази година обръщаме специално внимание на инициативата "ЕС-Китай-2018 година, посветена на туризма", е обяснила министър Ангелкова. И е уточнила, че затова тази тема е основен фокус на съвета на министрите утре. България има изключително ползотворно сътрудничество с Китай и активно участва с различни проекти по известния маршрут "Път на коприната", е информирала още министърът.

Двамата са дискутирали и напредъка в организацията на среща на министрите с ресор "туризъм" на страните-членки на ОЧИС. Събитието също е част от програмата на председателството ни на съвета на ЕС и е от най-висока категория. Планира се то да се състои през юни във Варна. Там Министерство на туризма ще представи извършеното в периода на координация на работната група по туризъм към ОЧИС, който започна през юли 2016 г. и завършва в края на юни тази година.

Председателят на ОЧИС е предложила Министерство на туризма да обмисли възможността за поемането на втори мандат като координатор на работна група "Сътрудничество в туризма" за още един двугодишен мандат.

Христидис е поставил акцент върху круизния туризъм в района на Черно море, като поясни, че трябва да се предприемат действия за развитието му.

Министър Ангелкова покани Майкъл Христидес за участие във втория Международен конгрес на световните цивилизации и древните маршрути. Той се организира съвместно от Министерството на туризма и Световната организация по туризъм и ще се проведе в София през ноември. Основен акцент на събитието ще е връзката между икономиката и туризма.

Коментари

Задължително поле