Ангелкова: Все още е възможно, макар и с късен старт, да има летен сезон

Снимка: БТВ/архив

Все още има туристи в Куба, Доминикана, Занзибар, Великденските острови, каза министърът

Туризмът буквално не работи. Изправени сме пред безпрецедентна криза в световен мащаб. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по БНТ.

"Здравето на хората в този момент е на първо място, никой не можеше да си представи подобна безпрецедентна пандемия като коронавируса", допълни тя.

"Призовавам за отговорност и правилата да се спазват. Никой не знае колко и докога ще продължи това положение. Навсякъде е срив, в момента туризмът не функционира", посочи Николина Ангелкова.

Все още е възможно, макар и с късен старт, да има летен сезон. Правим всичко възможно с туроператорите да не се отменят резервации за юли и август месец, обясни министърът.

По думите й, по време на извънредното положение отпада клаузата туроператорите в 14-дневен срок да възстановяват сумата заради отмяна на пътуване. За тази цел, министерството на туризма и КЗП разработват предложение за ваучери за туристите, за да се предотвратят фалити на туроператорите.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Подготвяме указания да се издават ваучери до 24 месеца на предплатения пакет при абсолютно същите условия и качество, същите звезди на хотелите, като потребителят може да избира кога да се възползва от тях. В момента изчистваме детайлите по това предложение.

Министър Ангелкова съобщи, че извън границите на страната все още има наши сънародници. Има българи в Буенос Айрес, които вчера са отпътували и би трябвало днес да се приберат у нас. Някои от тези туристи са заминали буквално на 6, 7, 8, 9, 10 март, допълни Ангелкова.

Все още има туристи в Куба, Доминикана, Занзибар, Великденските острови. Те са индивидуални, направили са резервации през различни онлайн платформи и е много трудно в тези условия на затворени граници да се предвиди как ще се осъществи пътуването им, посочи министърът на туризма.

Министър Ангелкова обясни, че в старт е разработването на кризисна рекламна стратегия за туристическия бранш.

"Ако в оптимистичен сценарий започнем да възобновяваме сектора от май месец, на първо място разчитаме на вътрешния туризъм. Обсъждаме възможности за ваучери за почивка с работодателите и банките, за да може българите да изкарат почивката си в страната", посочи Ангелкова.

Възможно е неусвоени средства от европейските програми да се използват за сферата на туризма. В момента се правят разчетите и ще можем да се възползваме, обясни министърът.

Коментари

Задължително поле