Ангелкова: Жирардери не е лобирал за втори лифт в Банско

Не е имало конфликт на интереси във времето, когато световноизвестният скиор Марк Жирардели е бил съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова. Пред БТВ тя уточни, че не знае откога той е станал 100% собственик на "Юлен".

„Жирардели беше съветник от ноември 2014 до март 2016 г. с цел да популяризира България като туристическа дестинация навън. Участвал е в наши борси и изложения, където сме рекламирали туризма ни. Никога не е получавал възнаграждение за това”, поясни Ангелкова.

Тя допълни, че никога не е имал достъп до информация, а е участвал единствено в изложенията, където е рекламирал България като туристическа дестинация. Отрече и Марк Жирардели да е лобирал за втори лифт на Банско.

„Важно е да има лифтове, които са най-екологичният вид транспорт във всичките ни планински курорти. Трябва обаче да се случва при спазване на действащото европейско и национално екологично законодателство”, каза още Ангелкова.

По думите й България става все по-разпознаваема туристическа дестинация и за първи път за 11-те месеца на миналата година имаме над 7,2 млрд. лв. приходи от международен туризъм. 5% е ръстът на зимния туристически сезон. Най-много туристи идват от Гърция, Румъния, Турция и Великобритания.

Министър Ангелкова прогнозира около 2 милиона туристи да посетят Пловдив като европейска столица на културата. "Пловдив ще бъде центърът на културните събития през тази година и ще може да покаже многообразието на нашата страна целогодишно", каза тя.

Ангелкова коментира още казуса с разрушените дюни. По отношение на къмпинг „Смокиня” вече има повдигнати обвинения, напомни министърът на туризма . Предвидени са сериозни наказания – до 3 години затвор и глоба от 2000 до 10 000 лв. „Допълнително, за да гарантираме това, че няма да се разрушават дюни на плажа, с промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие увеличаваме размера на санкциите и достигат до 50 000 лв. за юридически лица”, обяви министърът.

„В Закона за защитените територии ясно е записано, че дюните не трябва да бъдат разрушавани. Всеки един гражданин независимо от собствеността е длъжен да ги опазва и да се съобразява със закона. Ако извърши нарушение, се наказва”, предупреди Ангелкова.

Коментари

Задължително поле