Ангел Джамбазки: ВМРО-ДПМНЕ ще направи всичко възможно да провали ратификацията на договора за добросъседство

Илинден беше добър ден за паметта на българите в Македония и за бъдещето на един народ в две държави. Предстои много работа след договора. Трябва да бъдат приложени нещата, но по-важно е, че вече има такъв договор.

Това заяви по БНТ евродепутатът Ангел Джамбазки, който коментира последствията за България след подписването на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество.

"Важни последствия са да бъде прекратена тази провокативна практика, водена от външни за Македония сили, български революционери да бъдат посмъртно преименувани, тяхната националност да бъде променяна посмъртно и по този начин да се правят провокации срещу чувствата на българското общество. Българските граждани в Македония са между 120-180 хиляди и чрез договора България получава инструмент, с който да защитава правата и законните интереси на българските общности там", каза Джамазки.

По думите му има опасност външните сили в Македония да се опитат да провалят ратификацията. "ВМРО-ДПМНЕ ще направи всичко възможно. Това е сръбска идея", категоричен е евродепутатът.

Той изрази мнение, че в икономическо отношение договорът ни отваря огромни врати. "Ние имаме ясно изразен интерес Македония да бъде част от НАТО и Европейския съюз, а не да бъде спусък на чисти сили, които могат да предизвикат конфликт.", каза още Джамбазки.

По думите му наш интерес е да защитим своята граница и своя интерес.

Коментари

Задължително поле