Робот вдига „на крака” хора в инвалидна количка Уникално българско изобретение дава нова надежда

Организират първата по рода си лятна строителна академия в Габрово Тя ще събере 64 ученика от най-престижните гимназии от 15 града в България

Увеличават се болните от варицела във Варна

Фюри „стана американец“, за да пребие Том Шварц

Аржентина и Уругвай останаха без ток

Министър Караниколов: Язовирите в тежко състояние ще бъдат ремонтирани от държавата

Журналистът Анна Заркова за злоупотребите с право: Криминални типове водят стотици дела срещу магистрати

Пак златна награда за Стоичков

Моторист загина след удар с кола във Враца

Пламен Марков, двукратният победител в анкетата за треньор №1 на годината на „Труд“: Вече трудно ще говорим за класирания

Конгресът на БСП прие политически доклад за евровота, отчетоха ръст на гласовете Националният съвет трябва да изготви предизборна платформа за местните избори до 31 юли 2019 г.

Президентът: Храмовете и вярата винаги са били сигурният брод на българския народ към съкровената ни национална идентичност

Язовир в Стражишко преля за втори път за една седмица

Борисов ще разговаря с еврокомисаря Мария Габриел за изграждането на суперкомпютър у нас

Президентът Радев: Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за своите постъпки Много е важно България да не остава без политическа опозиция, заяви държавният глава

Ангел Джамбазки, водач на листата на ВМРО, пред „Труд“: България не е колониална държава, че да плаща сметката на “поръчващите музиката”

Европа е икономически гигант и геополитическо джудже

Ангел Джамбазки провежда поредната предизборна среща, но не закъснява за уговорката ни да направим разговор за изборите. Наричат го боецът на ВМРО, защото изнесе голяма част от кампанията на воеводите за европейските избори тази година. Дори и опонентите му от другите партии казват, че ще е жалко, ако не влезе в Европарламента, заради останалите две формации от „Обединени патриоти“, които отказаха европейска коалиция. Ние, от ВМРО, правим каквото трябва, пък да става каквото ще, казва Джамбазки. Изключва звука на телефона си, той продължава да звъни почти през цялото време на интервюто, но на тих режим.

– Господин Джамбазки, взехте много рязка позиция по отношение на ромите в Бургас, които протестират за спряната вода. Не е ли твърде предизборна Вашата реакция?
– В никакъв случай. Щеше да бъде предизборна, ако не бях говорил по тези проблеми вече близо 7-8 години и ако не бяхме направили същата подкрепа за кмета, когато той им спря водата. Ако се върнете назад ще видите, че преди няколко месеца имахме същата реакция, когато се чу, че махалата продължава да натрупва огромни сметки и има стотици хиляди лева неплатени задължения и те не си ги плащат, защото смятат, че като са се родили цигани им се полагат някакви безплатни неща. Това не може да бъде търпяно и не може да бъде оправдано по никакъв начин. След като останалите български граждани могат да плащат своите комунални задължения като водата и тока, то и тези хора ще трябва да го правят. Няма причина да получават нещо безплатно заради своя произход. Той не им дава повече права, отколкото са тези на останалите български граждани. Така че, да бъдат така добри, ако искат да имат вода, да си плащат сметките, ако не искат – няма да имат вода. Никому не се дължи нищо, което би ощетило останалите български граждани. Мога да кажа дори, че реакцията ми по темата беше доста мека заради изборите.

– Каква ще бъде позицията Ви в следващия Европарламент? С какво ще продължите още в първите дни на формирането на новия състав пред вид работата Ви досега?
– Най-вероятно, живот и здраве, като свършим своята работа и ако и когато получим подкрепата на българските граждани, ще продължим с работата си ще продължим веднага с пакета „Мобилност“ защото е на дневен ред. Веднага ще започнем работа относно него, защото той засяга работните места на 150 000 българи. Трябва да защитим тяхното право на труд и доходи, и тяхното право да живеят и работят в България, а не да бъдат принудени да емигрират и немили-недраги да обикалят по чужди държави. Това е нещо, което правили сме последователно 5 години и не допуснахме да бъде прието на трето четене и да влезе в сила, което би било катастрофално. Сега трябва да започнем да преговаряме отново за едни справедливи текстове и условия, които да не превръщат българите в мигранти. Вероятно ще имаме и технически въпроси като формирането на новите групи и сформирането на цялата администрация след изборите, но това за мен е донякъде е второстепенен въпрос, тъй като за нас, от ВМРО, единственото политическо семейство е България и българските граждани. Формирането на политически групи в Европейския парламент е по-скоро техническа работа. Знаете, че ние сме част от групата на Европейските консерватори и реформисти, така че за нас този въпрос е с лесен отговор, ние имаме изградени отношения ще продължим да работим с тези хора. Между другото, цялата група беше много единна в защита на българския интерес при разглеждането на пакета „Мобилност“, което не е много често срещано явление, тъй като основните противници на нашия интерес са в Европейската народна партия и социалистите и демократите. Така че, ние бяхме в позиция да защитаваме на моменти и сами българския интерес.

– Не е ли, обаче, тази българска битка в полза на собствениците на превозвачески компании, не толкова в защита на обикновените шофьори? Това е въпрос, който съм задавала и на Вашия колега от ГЕРБ и ЕНП Андрей Новаков.
– В никакъв случай не е така. Това е една теза, която беше развита изключително подло в българското общество от хора, които не дойдоха на работа за да гласуват. Говоря за трима български колеги, които намериха оправдания, за да не дойдат на работа – единият изпуснал самолет, на другия трамвая му спукал гума, третият не стана ясно по каква причина, но и тримата не дойдоха на работа, за която между другото получават добри възнаграждения. Бих приел, ако те бяха дошли на работа и бяха гласували против нас, това щеше да бъде позиция, но те просто не дойдиха. За да се оправдаят пред българското общество, те започнаха да си измислят тази изключително вредната и грозна теза. В България около 150 000 човека са пряко заети в транспортния бранш. Не говорим за другите обслужващи бизнеси като например счетоводители и застрахователи. От тези 150 000 човека, не повече от между 3000 и 5000 души работят в големи фирми. Останалите работодатели са малки фирми или семейни предприятия. Където и да отида – от Видин до Малко Търново или от Дуранкулак до Петрич идват при мен хора, които имат по един или два камиона и отправят молби, които те разстърсват. Тези хора са заплашени, както и техния личен семеен бизнес. Те имат два, три или пет камиона, които понякога сами си карат. Ясно е, че става дума за опит за кражба на бизнес, защото какво друго е ако не това изискването един камион да се прибира празен на четири седмици. Защо да се прави това, в него няма никаква пазарна логика? Тази мярка е обоснована именно с липсата на пазарна логика. Тези, които настояват за нея казват, че трябвало да се „охлади българският бизнес“. Това е все едно някой да каже на вашата медия, че на 4 седмици няма да работите един ден без да ви го плащат. Ще си почивате, защото сте много конкурентни и трябва да оставите възможност и на останалите медии да работят. Разбирате за какъв абсурд става дума. Така че в никакъв случай не става дума за защита на чорбаджии и изедници, на хора които експлоатират трудовия пазар. Говорим за това, че ние първо трябва да гарантираме работните места в България, за да ги има в България, и заемащите ги хора да работят в страната ни. След това можем да обсъждаме останалите теми. Да, убеден съм че има работодатели, които не са коректни. Има ги навсякъде по света, сигурен съм, че и в България ги има и в този бранш със сигурност. Убеден съм, че има хора, които осигуряват служителите си на минимална работна заплата, което може да бъде проблем за тях. Тези проблеми трябва да ги преследваме чрез националното ни законодателство. За да стане това, обаче, тези хора трябва да работят в България. Ако се осъществят клаузите на пакета „Мобилност“ или пакета „Макрон“, те скоро ще ни напуснат и ще отидат другаде да работят и да си плащат данъците. Това ще бъде много тежък удар за българския бюджет и бизнес – говорим за 17 процента от брутния вътрешен продукт.

– Нека да разгледаме последните прогнози за Европейския парламент. Виждате, че ЕНП и социалистите трудно могат да сформират коалиция. По всяка вероятност или либералите, или вие, консерваторите, ще бъдете поканени за участие в следващата голяма европейска коалиция. Кои за Вас са пределните линии, които няма да прекрачите при евентуални преговори? Питам Ви, знаейки че слагам каруцата пред коня или тигана, преди да е уловена рибата. Но говорим в хипотеза.
– Да, при хипотезата, в която ние сме си свършили работата, имаме представителство, в което аз не се съмнявам, но все пак трябва да минат изборите. Нашите червени линии при всякакви разговори са на първо място темата за миграцията. Няма да допуснем да участваме в каквато и да било политическа комбинация или коалиция, която би допуснала например желанието на водещия кандидат на социалистите Франс Тимерманс, когото подкрепят и БСП, да се разкриват квоти и да се пращат нелегални мигранти в държави, които не желаят това. Ние казваме, че в България няма място за такива съоръжения. Ние не сме били колониална държава, не сме владели колонии и няма нужда, смисъл и причина ние да плащаме сметката на хора, които са си „поръчали музиката“. Така че хората, които са правили тези неща, нека бъдат така добри да си платят тази политическа, обществена и демографска сметка. Другата червена линия за нас би била цялата група документи, които се опитват да променят модела на българското общество за семейство. За нас семейството е доброволен съюз, брак, между мъж и жена и техните деца, и ние не бихме допуснали никакво отклонение от това. Друга червена линия би била отношението към двойните стандарти относно храни, политика и всичко. За тези неща ние няма да отстъпим при никакви обстоятелства!

– Кое Ви измори най-много в кампанията?
– Фалшивите новини и лъжите. Те бяха безобразни и засягаха близки, роднини, хора, които нямат нищо общо с кампанията. Това беше безобразна и кална кампания, водена от грозни и кални хора, но на всички тези лъжи моят отговор е българската правосъдна система. Попълнил съм документи, виновните ще си понесат отговорността.

– Разочаровахте ли се от партньорите Ви в управлението на България -имам предвид коалицията „Обединени патриоти“, съответно ВМРО, Атака и НФСБ, които не Ви подкрепиха за обща листа?
– Не може да става дума за разочарование – това е емоция, която не мога да си позволя в политиката. Да, по-разумното беше да се явим заедно. Ако се бяхме явили заедно, с резултата който имаме в момента, цялата социология ясно показва, че само и единствено ВМРО събира и консолидира около себе си патриотичен вот. Ние ще бъдем представени, а очевидно другите колеги няма да бъдат представени. Ако бяхме заедно, със сигурност щяхме да победим ДПС. Сега ние, от ВМРО, единствени трябва да носим тази тежест, но каквото е – това е. Така са преценили, така са направиили. Няма разочарование, има учудване, но явно неразумни и нелогични неща се случват и в политиката.

– Кога за последно се видяхте с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов? На каква тема разговаряхте и какво Ви каза той?
– Видяхме се във вторник. Каза ми „Спокойно, не се изнервяй, остават още няколко дни“.

– Защо Европа не стои сериозно като лидер в света в момента?
– Защото е икономически гигант и геополитическо джудже. Защото зад фасадата на мултикултурализма и федерализма, големите западни държави водят собствена политика и се опитват да се оправдаят с нея. Например известно е на всички, че Франция и Италия в момента воюват помежду си посредством прокси войни на територията на Либия. Франция подкрепя метежния маршал Хафтар, а Италия подкрепя другото правителство. Как искате да е силен Европейския съюз, при положение че Франция и Италия водят война на чужда територия и отново като в колониалните времена причиняват страдание и смърт на хората, които живеят там, защото имат изгода от това? Очевидно е, че това няма как да се случи. Мен ме тревожи друг въпрос – това е поведението на република Турция. Тя не е европейска държава, нито цивилизационно, културно, исторически или политически. Настоявам за прекратяване на преговорите на Турция за членство в Европейския съюз.

– За това настоява между другото и Манфред Вебер, водещият кандидат на Европейската народна партия. Говорите на един език с него.
– Сега се сети да настоява. Пет години спорих с него по темата и се усукваше, криеше и измъкваше. Сега, когато се сети, че тази тема може да му донесе гласове се опитва да се прави на по-католик от папата. Това е абсолютно нередно поведение. Вижте как е гласувал Вебер на нашите предложения за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС. Популизмът не винаги е във формации, които биват обвинявани в него, а можете да го намерите в Европейската народна партия. Впрочие, ЕНП, социалисти и демократи в Европа играят заедно. Те са заедно за Турция, за миграцията и за повече нелегални мигранти и лагери. Тук техните представители се опитват да направят нещо различно. Нищо подобно, обаче, не се случва. В тази връзка остро възразявам срещу провокацията за това как в България задължително трябва да се учи втори език турски. Това не може и няма да стане. Докато един човек от ВМРО е жив, няма да допуснем подобно нещо. Ако много му се учи и говори задължително турски, бих му помогнал с еднопосочен билет за там, където това се случва. България, обаче не е място за това. Тя е еднонационална, единна, унитарна държава. В България официалният език е само и единствено и ще си остане българският.

Нашият гост
Ангел Джамбазки е Роден на 21 март 1979 година в София. Завършил е право в Юридически факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Зам.-председател на ВМРО. Водач на листата за европейските избори на ВМРО. Член на бюрото на европейските консерватори и реформисти.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. България е по-зле от колониална държава и тумбаците от вмро подкрепят това.
  факт.

  1. Единствените, които от десетки години се „трудят“ да направят България колония на бензоколонката са твоите съпартийци от Позитано. Дори и метрополията им се изсмя преди години и не ги пожела, но те продължават да дълбаят дъното и да поставят рекорди по майцепродавство. Дори сега в момента те са гости на „фестивала“ на евразийската „култура“, организиран от пасоля на императора.

   1. Позитано са съпартийци на боко, цецо, плевнята, дайнов… но никога на смнтр…

  2. НЕКА ОТГОВОРИ ЗАЩО Е ГЛАСУВАЛ – ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ ЗА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ. ТУКА ДИГА ВРЯВА Е В ЕВРОПА ГЛАСУВА КАТО ПЕДАЛ

 2. NATZIONALNITE INTERESI MOGAT DA BADAT ZASHTITENI SAMO OT PATRIOTI!I OT NIKOI DRUG!
  VSICHKI OSTANALI SA TAKA NARECHENOTO,,STATUKVO,,!

  1. Кат си българин,защо пишеш на латиница,мекере?

 3. MEKERE SHTE VIKASH NA BASHTA SI RJZAN!PISHA NA LATINITZA,TA DA ME RAZBERAT I TAKIVA
  ,,RODOLJBTZI,LIBERALI I DEMOKRATI-INTERNATZIONALISTI,,KATO TEBE!

  1. Мекеретата пишат на маймуница…
   Пий си хапчетата!

 4. Тоя е нагъл, наистина!
  Коя България плаща сметките на европейски държави?
  Не е ли обратното?
  Всички политици, управляващи или не, дават и най-милото си за европейски фондове.
  Тоя също е на европейска хранилка отдавна…

 5. Ами верно е, щом си в коалиция са гербаджии, не може да си истински патриот. Това, че и бесепарите са мойкопродавци, не променя първото. А тоя патриотин ми мяза и на мекокитковец.

 6. Това мекере няма ли да се ожени, вече е стар ерген, или и за това не става.

 7. Тъй, тъй, при вглеждане си върви за от Ония след двата пола.

 8. Da mi kaze kak zabogata? Ikak speceli parviat milioni.?kak is kakvo ste pomogne napesionerite? Zabraveni OT VSIKI? A iskat texnite glasove? Kak is kakvo ste ziganie v BG?lato u bruksel ne Cugat misto? TE ne znaiat dori ce pensiite SAPO 150 vero i Po MALKo.?

 9. Ангелчо, не ти завиждам на еврото дето си го диплиш, но понеже го раздаваш патриот, нека ти дам няколко „патриотични“ идеи за в Брюксел. Ти досега си посветил живота си да се бориш с гей културата и джендърството – добре ! Първата „мотика“ настъпи, когато се хвърли да защитаваш големите български собственици-изедници на ТИР-ове и представи това като битка люта за България. Не, не е! Защото никой не попита въпросните 150 000 българи, които изкарват с робски труд кървавите си пари. Щели били да забегнат на Запад, ами защо забегват, а ? Защо досега нито един от 17-те ни евроизбранници не повдигна въпроса, как така в Европа търговските вериги почиват реално два дни в седмицата, но същите тия „инвеститори“ в България изнасилват бедния българин да им работи 365 дена в годината ? При това за 5 пъти по-малко пари. Почивките в християнските държави , а и в Израел,нямат нужда от кодекс – това право е написано в Библията!!! Или не си забелязал тая подробност, ама ти едва ли щъкаш по хипермаркетите, то от коктейли и банкети остава ли време ?

 10. PETBUKVENIJT,TI PARVO SI VIZ S KOLKO,,MAIMUNITZA,,SI SI NAPALNIL VESNIKA,PAK POSLE
  OBSAZDAI,KOI KAKAV E!ILI SI MISLISH,CHE OSTANALITE SA TOLKOVA PROSTI,TA NE MOGAT DA SE SETJT KOI SI?!KOI MOZE DA SI VKARA,,KOMENTARA,,OT 21,17 SLED KOMENTAR OT 13,58 I PREDI DRUG OT15,26?!,,XAPCHETA,,PIJ SAMO TECHNI,OTLEZALI V DABOVI BACHVI!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.