Ангел Джамбазки: Когато политическият интерес налага, църковните канони се променят

Ангел Джамбазки

Българските духовници в Светия Синод трябва да имат предвид огромната историческа отговорност, която носят. Не става дума за спазване на едни или други канони. Това призова евродепутатът от „Обединени патриоти” Ангел Джамбазки пред БТВ във връзка с искането на македонската църква да стане „дъщеря” на българската.

„Историята е показала, че когато политическият интерес налага, каноните се променят”, подчерта той. По думите му става дума за епархии, които са били в диоцеза на Българската православна църква, но са били окупирани от сръбската през 1912 г.

В понеделник ще има мълчаливо бдение пред Светия Синод: „Призоваваме уважаемите членове на Светия Синод за много мъдрост и внимание към думите (…) Аз съм убеден, че в техните дебели книги ще се намери начин”. Джамбазки отбеляза, че и българската независима църква е започнала пътя си с борба срещу „диктатурата, маскирана зад канона”.

Националистът посочи, че се е изказал в европарламента по темата с арестуваните български медици в Сърбия, като вече търси подкрепата и на други партии за обща резолюция: „Това е политическа наглост и провокация, те следват същата политика, която вече им донесе една доживотна присъда (на Ратко Младич – б.р.). На Балканите най-войнстващо в момента е православието на сърбите и в негово име се вършат военни престъпления”.

По думите му българите в Западните покрайнини са оставени без лекари, като това на практика е етническо прочистване.

Джамбазки засегна и твърденията на Елена Йончева от БСП за „търговия с националната сигурност”, подкрепени с нова снимка на паднала ограда по границата. Той посочи, че черно-белият фотос „може да бъде от кокошарника на нейния двор”.

Националистът изказа мнение, че съоръжението трябва да е „5 реда, с бодлива тел, с крокодили и ровове”, но и в сегашния си вид демотивира част от имигрантския поток.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България