Ангел Кунчев: Възможно е в края на другата седмица да отворят някои ясли и детски градини

Кадър от bTV/ Архив

В края на другата седмица е възможно някои детски градини и ясли да отворят. Всичко обаче ще зависи от епидемиологичната обстановка, защото ситуацията у нас продължава да е много динамична. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

„Отварянето ще бъде поетапно, ще опитаме с по-малки групи и при спазване на всички правила“, уточни той.

Данните показват, че около 55-60% от родителите искат градините и яслите да работят.

„30-40% от тях обаче няма да пуснат децата си нито на ясла, нито на градина, което донякъде ще облекчи нещата. Някои родители са доста притиснати и е добре да им осигурим тази възможност да започнат да работят“, коментира доц. Кунчев.

„Ако има случай на заразено с коронавирус дете, градината ще бъде карантинирана. Това означава там да не влизат нови деца подобно в ситуациите с варицела и скарлатина“, обясни още той.

По отношение на отварянето на фитнесите доц. Ангел Кунчев е на мнение, че ако там се спазва физическото отстояние, няма струпване на много хора и се поддържа висока личната хигиена, няма разлика в това дали човек е в сауна, басейн или фитнес.

Във връзка с отварянето на моловете той обясни, че до това решение се е стигнало заради търсеното на баланс „Групирахме в 8 точки ясни и конкретни указания към големите търговски обекти. В това число и по отношение на контрола на входа като температурен режим. Контрол върху това колко хора влизат. Може да се ползват терасите на заведенията в моловете“, поясни доц. Кунчев.

Важно е да се използват базовите изисквания като носене на маски в закрито помещение и добрата лична хигиена.

„Тенденцията е сравнително благоприятна и в никакъв случай не значи, че проблемът е решен. Малко ме плаши тази психологическа настройка сред голяма част от населението, че всичко свърши и ще правим каквото си искаме. Това е голяма грешка и някои страни го преживяха. Не мисля, че сме в ситуация да изпуснем нещата“, на мнение е той.

„Трябват ни още малко наблюдения и знания за коронавируса, защото в някои отношение е малко странен. Например изграждането на антитела дава някои отклонения. Има и хора, които не развиват имунитет. Това е опасно от гледна точка на това колко ще бъде ефективна една бъдеща ваксина“, коментира главният държавен здравен инспектор.

По отношение на карантината съм оптимист, че през юни най-вероятно нея няма да я има и то не, защото ние сме решили така, а защото целият ЕС ще стигне до този извод. Ако искаме животът да продължи нормално, трябва да се договорим“, смята Ангел Кунчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България