На 22 август 2018 да почерпят

Кралев пожела пълна зала на гимнастичките

Български лекари спасиха мъж с имплантиране на аортна клапа през бедрото

Военен хеликоптер „Кугър” прекъсна електропровод край град Стамболийски

Втори фалит на застраховател очаква опозицията Спецслужбите съобщили на премиера Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора

Кремъл отрича твърденията на „Майкрософт“ за руски предизборни кибератаки в САЩ

91 000 учители излизат на протест Искат да запазят авторитета на професията

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 август 2018

Доминик Рааб: През октомври ще бъде възможно сключване на договор с ЕС за Брекзит

До $150 000 награда за заловен престъпник дава Москва

По-ниски данъци за празни жилища Предлагат стимули за собствениците да ги дават под наем

Разширяват пакета на НЗОК Новите дейности ще се гарантират от НРД за 2019 г.

Владимир Савов поема временно поста на Ралица Агайн в КФН

Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

Ангел Кунчев: Надяваме се в следващите две седмици да има резултати за водата в Хасково

Снимка: Архив

Надяваме се в следващите две седмици да имаме резултати от изследванията на водата с уран в Хасково, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, предаде БНТ.

Технологията на изследване на радионуклеиди изисква доста време, затова не можем веднага да кажем дали може да се пие водата в Хасково, добави той. Според Кунчев за Хасково трябва да се търсят съвсем нови водоизточници в бъдеще.

Докато не сме на 100 % сигурни, препоръката да не се пие водата в Хасково остава. Всички кладенци, показали завишение на вредните частици, са спрени, обясни Кунчев.

Изключени са кладенците, показали наднормено количество на уран:

„При урана имаме точно определена норма и има ли завишение автоматично се изключва кладенецът. Докато алфа активността не е с пределно допустима норма. Тя е така нареченото контролно ниво, което ни дава информация, че трябва да продължим да търсим, а това търсене е точно изследването, което правим в момента за радионуклеиди. Докато нямаме тях, за да разберем, кое предизвиква алфа активността, ние не можем да изчислим т.нар. негативна доза, която е окончателният показател дали тази вода има отношение към човешкото здраве, или не.“, каза д-р Кунчев.

Главният здравен инспектор отбеляза, че се опитват да избегнат воден режим: „Ако се забавят изследванията, възможностите да поддържаме нормално водоснабдяване в Хасково, наистина намаляват, а консумацията при повишаване на температурите ще нарасне. Не бихме искали бягайки от един проблем да създадем друг и затова се надявам тези изследвания да се получат в рамките на следващите две седмици и да кажем проблем ли е, или не е. Но отпускането на 2-та милиона лева и правенето на нови кладенци може да реши проблема, макар и в краткосрочен план“.

Според Кунчев за Хасково трябва този проблем да се разреши радикално и да се търсят съвсем нови водоизточници или докарване на вода от по-голямо разстояние от достатъчно чисти и сигурни водоизточници.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.