Хореографът Фреди Франдзути: Еротиката е важна част от „Кармина Бурана”

„Фолксваген” предпочита София пред Измир Вече има разговори за продажбата на имот до българската столица за новия завод

Народният театър издига сцена под звездите За трета поредна година спектаклите ще се играя на открито от 21:30 часа

Дилъри търгували с дрога от коли в движение (обзор) Осем ефективни и две условни присъди за 10 участника в наркогрупа

Йенс Столтенберг: Русия има време до 2 август да се върне към ракетния договор

Порой причини наводнение в Котел, някои от жителите бяха евакуирани

Цеци Красимирова пуши трева

Не забраняват вноса на дизели втора ръка

Мелиса спретва на Селим гаден женски номер

Наказателният спецсъд остави Николай Банев в ареста

Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 юни 2019

Терористична заплаха вдигна на крак полицията в Брюксел, българският посланик предупреди колегите си да отбягват центъра на града

Разширяваме двойно ГКПП „Калотина” (обзор) Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата

Доставят ново кухненско оборудване на патронажа в Елена

Ангел Кунчев: Надяваме се в следващите две седмици да има резултати за водата в Хасково

д-р Ангел Кунчев

Надяваме се в следващите две седмици да имаме резултати от изследванията на водата с уран в Хасково, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, предаде БНТ.

Технологията на изследване на радионуклеиди изисква доста време, затова не можем веднага да кажем дали може да се пие водата в Хасково, добави той. Според Кунчев за Хасково трябва да се търсят съвсем нови водоизточници в бъдеще.

Докато не сме на 100 % сигурни, препоръката да не се пие водата в Хасково остава. Всички кладенци, показали завишение на вредните частици, са спрени, обясни Кунчев.

Изключени са кладенците, показали наднормено количество на уран:

„При урана имаме точно определена норма и има ли завишение автоматично се изключва кладенецът. Докато алфа активността не е с пределно допустима норма. Тя е така нареченото контролно ниво, което ни дава информация, че трябва да продължим да търсим, а това търсене е точно изследването, което правим в момента за радионуклеиди. Докато нямаме тях, за да разберем, кое предизвиква алфа активността, ние не можем да изчислим т.нар. негативна доза, която е окончателният показател дали тази вода има отношение към човешкото здраве, или не.“, каза д-р Кунчев.

Главният здравен инспектор отбеляза, че се опитват да избегнат воден режим: „Ако се забавят изследванията, възможностите да поддържаме нормално водоснабдяване в Хасково, наистина намаляват, а консумацията при повишаване на температурите ще нарасне. Не бихме искали бягайки от един проблем да създадем друг и затова се надявам тези изследвания да се получат в рамките на следващите две седмици и да кажем проблем ли е, или не е. Но отпускането на 2-та милиона лева и правенето на нови кладенци може да реши проблема, макар и в краткосрочен план“.

Според Кунчев за Хасково трябва този проблем да се разреши радикално и да се търсят съвсем нови водоизточници или докарване на вода от по-голямо разстояние от достатъчно чисти и сигурни водоизточници.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.