Ангел Кунчев: Твърденията за антибиотици в месото са некоректни

Вероятността за заразяване на хора от птичи грип е по-скоро теоретична, защото вирусът много лесно се поддава на топлинна обработка, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по БНТ.

Предприетите мерки - унищожаването на 90-сет хиляди птици в четирите огнища у нас гарантират ограничаване на разпространението сред птиците.

Държавният здравен инспектор коментира информацията, че в месото у нас има много антибиотици и я определи за некоректна. Той обясни, че доклада на Европейската комисия коректно представя внесените и използваните антибиотици в селското стопанство, но това не означава, че са попаднали в месото. Д-р Кунчев каза още, че правилата у нас са строги и се спазват.

"Изводите от доклада бяха използвани не съвсем почтено за правене на други изводи, които просто не са верни. Да кажеш, че това което се прави като антибиотици във ветеринарната медицина, а после се намира в месото, е абсолютно невярно, тъй като има правила за използването и никое животно, което скоро е било лекувано, няма право да се използва после за храна", посочи доц. Ангел Кунчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве