България с антирекорд, Гибралтар ни прави компания

На 21 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 21.11.2019

Доналд Туск е новият председател на ЕНП

Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за F-16

Бойко Борисов е благодарил на Манфред Вебер за призива му да се свали мониторинга върху България

Москва върнала на Украйна повредени кораби

Борисов: С Ангела Меркел вярваме, че ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС

Премиерът Борисов е поканил Себастиан Курц в България

Свалките пречат на успеха в тениса

5 години плащаме за отнето предимство Цената на „Гражданска” ще нарасне с 240% за няколко бири

БАБХ изтегли от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради листерия

Дервиши се завихрят в НДК „Сема” - ритуал и спектакъл в едно

Под земята печатат нови паспорти До края на годината се разбира кой ще прави картите с чип

Признаване на разходи за служебен автомобил

Английски фантаст е сред пророците на Би Би Си Джон Брънър предсказал екстремизма, компютърните вируси и Обама

Написал е над 60 романа

На 11 август се навършват 23 г. от кончината на Петричката пророчица баба Ванга. Оттогава на бял свят са се появявали десетки нейни псевдонаследници. Би Би Си пише за един британски фантаст, починал точно година преди Ванга – през 1995 г.

Медията започва нова поредица за пророчествата на хора на изкуството, като Брънър е сред най-шокиращите “ясновидци”. През 1969 г. той описва съвършено точна картина на “далечното” по това време бъдеще – какъв ще е светът след 40 г. Детайлите са толкова верни, че предизвикват тръпки по гърба на съвременния читател.

Все по-често по улиците в развитите държави чоже да се видят хора с маски. Тази гледка през 70-те години на ХХ век е била немислима за повечето хора, но не и за писателя Джон Брънър.

За разлика от ясновидката, Джон Брънър базира своите предсказания не на контакти с незнаен висш разум, нито на връзки със света на мъртвите. Той стига до невероятно точната картина на живота през 2010-а след наблюдения, разсъждения и умозаключения. Това е една истинска сбъдната прогноза, която показва колко е мощно въображението на твореца. Ето нещата, които е предсказал в романа си “Рамо до рамо в Занзибар” (Stand on Zanzibar, 1969): до 2010 г. човечеството става 7 милиарда (не е уцелил с една година – станахме 7 млрд през 2011-а), има мобилни комуникации, лазерни принтери, виагра, видеочатове, еднополови бракове, изкрейзили хора, които откриват огън по невинни. Световният тероризъм е най-големият дестабилизиращ фактор. Терористи планират да ударят американски небостъргачи. Включително пише за популярен лидер, наречен президент Обоми. Телевизията се предава чрез спътници, предаванията могат да се гледат и след излъчването. Брънър дори описва декодерите за цифрова ефирна телевизия. В романа му на гърба на всяка седалка в самолета има екран, на който пътниците могат да гледат филми или новини.

В най-песимистичната си антиутопия “Овцете вдигат поглед” (The Sheep Look Up, 1972) описва едно мрачно бъдеще, в което замърсяването е довело до екологична катастрофа. А през 1975 г. в книгата “На гребена на Третата вълна” (The Shockwave Rider) героят е хакер – занимание, до този момент напълно непознато на света. Авторът предсказва появата на компютърните вируси, въпреки че по това време експертите смятат, че няма такова животно като компютърния вирус и се подиграват на автора, че това не е възможно да стане.

Брунър е въвел израза компютърен червей три години 5 г. преди заводът в Правец да произведе първите три български компютъра ИМКО-1.

Тайната на пророчествата му е в това, че Джон Брънър много е четял, обикалял е света и е анализирал. Той е запълнил няколко тетрадки само с разсъждения за бъдещето на света. Макар на времето си английският писател да е бил много популярен, днес името му е известно само на най-големите любители на жанра научна фантастика. От 15-годишен, когато е отпечатан първия му роман, до 60-ата си година, когато издъхва от инфаркт, той е написал над 60 романа, както и многобройни произведения в различни жанрове.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.