Англичанин спасява читалището във великотърновското село Миндя

Читалище село Миндя

Англичанин от великотърновското село Миндя иска да спаси местното читалище. Той организира благотворителна изложба за да събере пари за ремонт, предаде БНТ.

Тим Клинч е фотограф на свободна практика и няколко месеца е снимал къщите, хората и природата в Миндя. Британецът има подкрепата на всички и се надява пътуващата му изложба да събере достатъчно средства, а и да популяризира красотата на българското село.

Тим Клинч си купил къща в село Миндя преди десет години. За проблема с ремонта разбрал от председателката на читалището. Веднага решил да подреди изложба и така да помогне за събирането на средства.

„Участието ми в този проект е нещо фантастично! Сега на първо място можем да съберем пари за читалището и второто, да популяризираме това красиво село Миндя", сподели фотографът.

Дълги години Тим е сътрудничел на престижни списания в Испания и Южна Франция. Казва обаче, че снимането на прекрасните хора в Миндя за него било удивително преживяване.

„Работата ми позволи да се доближа до хората, да разбера начина им на живот и да вляза в къщите им. Снимаме хората, докато си правят компотите, докато готвят, и е просто прекрасно!"

Парите за ремонта се търсят спешно, тъй като покривът на читалището тече, а идва зима. Затова идеята на британеца радва всички жители на селото.

Цветанка Иванова - с. Миндя - „Тази идея е прекрасна - да се правят снимки с благотворителна цел"

„За подмяната на всички цигли, ще са необходими не по малко 35 000- 40 000 лева", коментира кметът на с. Миндя Иван Иванов.

Освен Тим, в селото живеят още десет английски семейства, които също обещават да помагат. Англичанинът обещава до месец да подготви напълно изложбата, която ще подреди във Велико Търново и София.

Коментари

Задължително поле