Англичани заселници в Търновско притеснени заради Брекзит

Над 3000 британци живеят у нас

Англичани заселници във Великотърновска област са притеснени тъй като стартира процесът по напускането на Великобритания на Европейския съюз. В сила влиза Брекзит, като през следващите 11 месеца страната ще преговаря с ЕС като външна държава. Докато не се финализира сделката за Брекзит обаче, нито за гражданите на Обединеното Кралство, нито за чужденците и живеещите в другите европейски държави, ще е ясно, какви съществени промени ще настъпят.

В България постоянно пребиваващите английски заселници са около 3000. Най-големи общности в страната има в областите Габрово и Велико Търново. Някои от британците купиха имоти още от началото на века и са се интегрирали отлично в местните общности.

53- годишната Ели Адамсън пристига у нас през 2009 година и купува къща във великотърновското село Ново село. Заселва се със съпруга си, завързва много приятелства с местните жители и научава български език. На Острова е работила 20 години като педагог и в различни центрове за деца. В Ново село също поискала да се труди в местния Център за работа с деца и вече 6-та година провежда извънкласни интереси с децата. По произход Ели е ирландка и с ирландски паспорт и твърди, че за нея няма да има пречки при Брекзит. Отделно е с постоянен адрес в Ново село.

По отношение на това дали след подписване на сделката за Брекзит ще се въведат ограничения за пътуванията към Англия, тя разсъждава: „Аз имам двама сина и внучка в Лондон, ако влезе Брекзит и им потрябва виза- ще направим виза! Но засега нищо не е известно, няма нищо разписано".

Ели Адамсън ежедневно следи английските медии по темата. Предполага, че ще възникнат трудности за бизнес между Англия и държави от Европейския съюз. И по тази тема няма ясности, но Адамсън предполага, че вероятно търговската документация ще се увеличи, както и митническите такси.

В Ново село постоянно живеят 2 британски фамилии, а през лятото идват поне още толкова. Част от тях са пенсионери и ходят регулярно на среща в посолството, за да се информират дали документите им ще подлежат на някаква промяна. Някои от тях са разбрали, че вече има подписано споразумение между Обединеното Кралство и ЕС в областта на здравните осигуровки за пенсионерите.

От 15 години британецът Питър е живее в село Драгижево заедно с още 16 свои сънародници. Казва, че България му е като втора родина и се чувства прекрасно тук. „За мен и за жена ми не мисля, че ще има някакви промени след Брекзит. Ние вече сме си извадили български лични карти и вече сме пълноправни граждани на страната. Имаме постоянен адрес тук вече 15 години. Брекзит ще има ефект основно върху хора, които са пристигнали в България скоро. За тези като нас, които живеят тук от повече време, няма да има промени“, споделя чужденецът.

Британските граждани, които от години живеят в България, се надяват че след Брекзит животът им няма да се промени съществено.

Коментари

Задължително поле