Андрей Бабиш: Борисов е заинтересуван от възможността българската държава да придобие ЧЕЗ

Чешкият премиер Андрей Бабиш

"Българският министър-председател Бойко Борисов се обърна към мен за изясняване на позициите ни по отношение на продажбата на българските активи на ЧЕЗ Груп”.

Това се казва в прессъобщение, публикувано на сайта на чешкото правителство от името на премиера Андрей Бабиш, по казуса със сделката за ЧЕЗ

"По време на нашия разговор повторих, че поради съмненията, които се появиха по отношение на процеса на продажбата – на "Инерком”, аз бях помолен да ги разсея", обяснява Бабиш.

Получих уверения от Борда на директорите на ЧЕЗ, че са взети всички мерки съгласно закона, както по отношение на „Инерком”, така и по отношение на източниците на финансиране, и, че не са налице основателни причини, поради които сделката да не бъде сключена. Надзорният съвет на ЧЕЗ многократно е уверяван в същото от Борда на директорите на ЧЕЗ, казва още премиерът на Чехия.

"Премиерът Борисов изрази загриженост за бъдещето на значителна част от електропреносната мрежа в България и призна, че информацията, с която разполага, включително информацията, появила се и в българските и чешките медии, само е засилила съмненията му относно надеждността на новия собственик", посочва Андрей Бабиш.

Българският премиер също беше заинтересуван като цяло от възможността българската държава да придобие ЧЕЗ, вместо "Инерком”. По този въпрос го насочих към ръководството на компанията и подчертах факта, че договорите с "Инерком” вече са приключени”.

shipka-zima

Коментари

Задължително поле