Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Андрей Бабиш – Политикът милиардер

Въпреки че е богаташ, Андрей Бабиш често може да бъде видян в пуловер, дънки и евтини обувки.

Богат, напорист и популист – така някои анализатори описват Доналд Тръмп. Но същите определения пасват и на вероятния бъдещ премиер на Чехия Андрей Бабиш, който също като US президента гледа с неприязън към миграцията. Преди Тръмп да изгрее на политическия хоризонт, чешкият милиардер бе сравняван с друг богат бизнесмен, също с медийна империя, захванал се с политика и станал три пъти премиер – италианеца Силвио Берлускони.

Независимо дали го наричат “чешкия Тръмп” или “чешкия Берлускони”, факт е, че Андрей Бабиш (63 г.) разчупва стереотипи и бе доминираща фигура на политическата сцена в страната през последните четири години. Логично неговата партия АНО стана първа сила на изборите в края на миналата седмица – получи 29,6% от гласовете, почти три пъти повече от най-близкия си съперник. И след около месец Бабиш вероятно ще получи мандат за формиране на правителство от президента Милош Земан.

Сглобяването на коалиция няма да е лесно, тъй като 5 от влезлите в парламента 9 партии казват засега, че не искат да са заедно с него във властта. Става дума за проевропейски формации, две от които – левоцентристката Социалдемократическа партия и десноцентристката Гражданската демократична партия, са били водещи във всяко едно управление след мирния развод със Словакия през 1993 г. Бабиш казва, че неговата АНО е проевропейска партия и не иска да управлява с подкрепата на комунисти или крайнодесни. И че са поканили на преговори всички партии, влизащи в парламента.

Бабиш създаде АНО (абревиатура от Действие на недоволните граждани, която на чешки означава “да”) през 2011 г. Той и тогава бе милиардер, като “Форбс” оценяваше състоянието му на $1,1 млрд. (сега то е набъбнало на $4 млрд.) и си напазарува медии. Привлече личности от целия политически спектър, мнозина от които разочаровани от традиционните партии. И АНО изненадващо стана втора политическа сила на изборите през 2013 г. Влезе в управляващата коалиция, водена от социалдемократите, като Бабиш стана финансов министър и вицепремиер. А другите членове на кабинета от АНО бяха от неговия холдинг или бизнесмени.

Така Бабиш реализира своят максима, че държавата се управлява като фирма. Оказа се, че повечето му министри са ефективни и компетентни. АНО увеличи популярността си и остана първа сила, като си спечели и влиятелни привърженици, след които и президента Милош Земан.

Бабиш бе махнат от правителството на премиера Бохуслав Соботка през май тази година след коалиционна криза, предизвикана от подозрения за неплатени данъци от бизнес империята му. Дали има такива все още не е ясно, но на 9 октомври Бабиш бе обвинен за измама с 2 млн. евро с евросубсиции. Преди 10 години прехвърлил фермата “Щъркелово гнездо” на партньор, за да отговаря на условията за получаване на субсидии от фонд за малки и средни предприятия, а години по-късно я прибрал в холдинга си. Бабиш отрича да е направил нещо нередно.

Бабиш не обича да го сравняват с Тръмп, защото въпреки близките позиции по редица въпроси, той е по-добър бизнесмен от US лидера. Предпочита сравнения с Уорън Бъфет, който за разлика от Тръмп не е банкрутирал.

Освен че е против приемането на мигранти, Бабиш е и против приемането на еврото в Чехия, заради което някои анализатори го определят като евроскептик. По отношение на Русия, той не само е против санкциите, но и предпочита и още по-тесни търговски връзки с Москва.

Бабиш е роден на 2 септември 1954 г. в Братислава, бивша Чехословакия. По произход семейството му са словаци, баща му е дипломат. Заради работата му Бабиш прекарва много от детските си години в чужбина, основно училище завършва във Франция, прогимназия – в Швейцария, а гимназията – в Братислава, където по-късно завършва международна търговия в Икономическия университет.

През 1978 г. започва работа във външнотърговската компания “Петримекс”, става член на компартията, а през 1985 г. е пратен като неин представител в Мароко. Той категорично отрича в този период да е бил сътрудник на комунистическите служби, въпреки че му бе открито картонче като “агент Буреш”. През 1993 г. Бабиш става шеф на нова дъщерна фирма на “Петримекс” – “Агроферт”, като постепенно поема пълния контрол над нея. Бабиш казва, че за това с пари са му помогнали “съученици” от Швейцария. А после сам е изградил сегашната си империя.

Бабиш се ожени това лято за приятелката си Моника, която е 20 години по-млада от него и му е родила дъщеря и син. Той има дъщеря и син от предишен брак със своя съученичка от гимназията.

 

Бизнес империята му дава работа на 34 000 души

В началото на годината Андрей Бабиш прехвърли собствеността на бизнес империята си на два доверителни фонда, управлявани от негови дългогодишни сътрудници. Основната част от бизнеса му е в холдинга “Агроферт”, който има над 250 фирми и 34 000 служители, работи в 18 държави, основно в Чехия, Словакия, Унгария и Германия с фокус върху химическата индустрия, селското и горското стопанство, преработка на храни и медии. Продажбите на “Агроферт” за 2016 г. възлизат на 155,3 млрд. крони ($7,16 млрд.), а печалбата преди облагане с данъци и амортизационни отчисления е 14.7 млрд. крони ($670 млн.). Холдингът е получил около $70 млн. евросубсидии през 2016 г.

Медийните придобивки на Бабиш включват 23 вестника и списания, включително всекидневниците “Млада фронта днес” и “Лидове новини”, 3 малки телевизии и националното радио “Импулс”, което е с най-много слушатели в страната. Той притежава и ресторанта “Палома” край Кан, Франция, който има две звезди на “Мишлен”.

 

За него

Той е прагматик, а не авторитарна фигура

Андрей Бабиш е много прагматичен, той е бизнесмен. Не е такава авторитарна фигура, като Ярослав Качински в Полша или Виктор Орбан в Унгария. Той няма идеология. И съвсем не е сигурно, че някои негови евроскептични изказвания ще се превърнат в антиевропейски политики. Бабиш ще трябва да промени възгледите си, защото не може да се управлява успешна икономика, без изцяло да е интегрирана в ЕС.

Иржи Пехе, директор на Нюйоркския университет в Прага и бивш съветник на президента Вацлав Хавел


Тактиката му показва школовка от комунистическите служби

Вече няма значение какво казва словашкия Институт за национална памет за Бабиш, защото поведението му като политик и особено неговата тактика доказват обучение от комунистическите тайни служби.

Мирослав Калоусек, депутат и лидер на партия ТОП 09, след като съд в Братислава потвърди, че няма достатъчно доказателства Андрей Бабиш да бъде обявен за сътрудник на чехословашките комунистически тайни служби

Концентрира много власт и изнервя някои хора

Андрей Бабиш е на път да концентрира огромна власт в ръцете си. Това изнервя някои хора и с право. Тревога предизвикват и неясните му позиции по отношение на ЕС, тъй като той рядко говори за политиките на съюза, и то когато е принуден да го прави.

Ото Ейбл, политолог в университета “Масарик” в Бърно

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете