Андрей Гюров: Атаките срещу мен идват от завладяната държава

Кадър: БНТ

През цялото мое време в Българската народна банка (БНБ) тези атаки не са спирали от всички страни. Бяха подавани сигнали, имаше изказвания в парламента, медийни публикации. Това е една цялостна атака срещу мен като подуправител. За мен донякъде е повод за гордост, защото трябва да е ясно кой на коя страна стои в една завладяна държава и в борбата срещу завладяната държава. Това коментира в предаването "Стълбището" по Дарик Андрей Гюров във връзка с казуса по отстраняването му като подуправител на БНБ.

Гюров обясни, че действията на съда показват, че от негова страна няма никаква грешка.

Законът за БНБ съвсем изчерпателно казва какво може да прави един подуправител и какво не. От моя страна няма никаква грешка. Това, което има е административен произвол, дописване на закона и липса на система, която в момента да сработи, за да може да защити граждани и институции от административен произвол", каза той.

По думите му това, което се случва в момента всъщност е една борба от негова страна за независимостта на тази институция и на всички членове на Управителния съвет - настоящи и бъдещи. По такъв начин, атака срещу човек, който е част от това тяло, което взима решения от страна БНБ е абсолютно недопустимо, на база на европейското законодателство и българското, добави той.

Според Гюров атаките срещу него идват от завладяната държава. Той уточни, че за него е било изненадващо, че БНБ се е съобразило с решението на Комисията за противодействие на корупцията.

"БНБ трябваше да се облегне на закона. От гледна точка на закона органът, който установява несъвместимост е Управителния съвет на БНБ. Банката реши да се осланя на решението на Комисията за противодействие на корупцията, което първо е незаконно, по определението на съда не предлага никакви доказателства за моята несъвместимост. Второ в момента е обжалвано, а като такова то няма право на действия и не може да има никакви правни последици, въпреки това БНБ реши да приеме становището на комисията и да остави окончателно решение на Върховния административен съд", каза той.

Той обясни, че няма нито една изчерпателно изброена длъжност от закона за БНБ, която да е държал по време на неговата работа като подуправител.

"Аз такава дейност не съм извършвал. Подал съм оставки от двете сдружения с нестопанска цел много преди да стана подуправител. Тези сдружения сами по себе си не са имали никаква дейност през този период и са издали удостоверения, че не е имало дейност, че аз не съм извършвал дейност и съм подал оставките, съгласно представени доказателства. Интересното е, че Комисията за противодействие на корупцията никога не се е поинтересувала от тези доказателства, не се е свързала с мен да вземе моето становище и да събере доказателства. Комисията дори не се е свързала със сдруженията, за да ги попита дали съм извършвал дейност, добави Гюров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика