Андрей Живков: Пътната ни карта с "Газпром" е изгубена

Служебният енергиен министър Андрей Живков не може да открие подписаната между България и руската газова компания "Газпром" пътна карта за развитие на газопреносната мрежа. Това обяви самият той по време на парламентарния контрол в петък, предаде БНТ.

"Пътната карта не успяхме да я открием, но това, което успяхме да намерим, са документи, в които се цитира пътната карта, което показва, че тя съществува. Пуснах писма до БЕХ, до "Булгартрансгаз", дори до Министерски съвет, защото се цитира една работна група, която се е занимавала с пътната карта, пуснах заповед и да се издирва в деловодството и архива на министерството. Получих отговори, че пътната карта я няма", обясни Живков.

Пътната карта за развитие на газопреносната система между България и руската "Газпром" беше подписана на 3 юни 2017 г. В нея са заложени стъпките по изграждането на газопровода "Турски поток".

"Разбира се, ние сме мислили варианта да искаме копие на пътната карта от "Газпром", но не мисля, че това е добре за репутацията на България", каза още Живков.

Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров обаче настоява картата да бъде изискана, защото не се знае какви задължения включва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика