Андрей Ковачев: Надеждите са, че Макрон ще направи реформи за по-силна Европа

Всички се радват, че един млад човек с идеи за реформи на Европейския съюз става президент на една от страните – основателки. Така евродепутатът Андрей Ковачев обобщи в пред БНР реакциите след президентския вот във Франция.

„Надеждите, свързани с Еманюел Макрон са, че той наистина ще изпълни това, което казва - реформи за по-силна Европа в областите, където европейските граждани искат да видят повече Европа – сигурност, борба с тероризма, обща политика по миграцията, конкурентноспособност, работни места.“, каза Ковачев.

След Брекзит имаше тъкмо обратният ефект на ефекта на доминото - голяма част от европейските граждани разбраха, че Европа не е безсмъртна и това накара много от гражданите на Европа да застанат зад европейската идея, посочи още той.

Евродепутатът увери, че в Брюксел се гледа изключително позитивно на новото българско правителство, а на предстоящото Българското председателство на Съвета на ЕС – с надежда.

В Председателството е най-важно съдържанието. С логистиката – коли, сгради, хотели, ще се справим. Най-важното е какво предлагаме на ЕС като председателство. Иначе с техническите въпроси българското правителство трябва бързо да се справи. Тук са призвани всички министерства, защото политиките на ЕС са във всички сфери. Всяко министерство залага и предлага приоритетите в съответния формат.“, обясни Ковачев.

Убеден съм, че новият български еврокомисар ще бъде отново силен български представител в Европейската комисия, заяви той преди оповестяването на българската кандидатура. По думите му, България може да получи и да има ресор като „Дигитализация и цифрова икономика“.

На въпрос дали Мария Габриел е добър вариант, Ковачев отговори, че е убеден, че Габриел „би се справила с подобна задача по най-добрия начин“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България