Андрей Новаков: България очаква над 10 млрд. евро от ЕС след 2020г.

Кандидатстването по европроекти трябва да е лесно като да си поръчаш кафе

Очаква се България да получи с 8% увеличение на европейските средства след 2020 г. Това е заложено в предложението на ЕК за бъдещата Кохезионна политика на ЕС. Ако в момента разполагаме с малко повече от 9.5 млрд. евро, парите след 2020г. трябва за бъдат над 10 млрд. евро. Това каза във Варна Андрей Новаков, евродепутат и главен преговарящ по Кохезионната политика.

Това 8-процентно увеличение на европейските средства за България е на фона на 10 % по-малко за ЕС и 25% по-малко за Унгария, Чехия и Полша например, добави евродепутатът и развенча един от митовете, че след 2020 г. парите ще свършат. Той посочи още, че повечето от нещата, които чува за европейските фондове е, че те са сложни и неразбираеми.

"Европейските програми и фондове са създадени за хората и ако те не разбират функционирането им, трябва да го променим, а не да чакаме хората да се обучават или да ходят при скъпо платени консултанти. Кандидатстването по европейските проекти трябва да е лесно като да си поръчаш кафе, само тогава има смисъл от него", каза Новаков.

Той призова хората да се възползват от европейското финансиране, което не е само за общините, а е за фермери, студенти, млади учени, за малкия и среден бизнес. България се справя много по-добре в сравнение с други държави, тъй като нивото на грешка е по-ниско от средното в ЕС. Евродепутатът обори с цифри и другия мит, че България внася повече средства в Европейския бюджет, отколкото получава. Вноската на страната ни е половин млрд.евро годишно, а получава 2.5 млрд. евро обратно, което е пет пъти повече, посочи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България