Андрей Новаков: Новият орган за борба срещу двойния стандарт в храните няма да има наказателни, а информиращи функции

Нов общоевропейски орган, който да следи дали се спазват единни стандарти за качество на храните в целия Европейски съюз, би струвал около 300 000 евро. Това каза пред БНТ евродепутатът Андрей Новаков.

Според него компаниите злоупотребяват с факта, че всяка от държавите-членки има свои органи за контрол и така не могат да бъдат хванати навреме различията във съдържанието на продуктите. Новият орган най-вероятно няма да има наказателни, а информиращи функции, коментира още евродепутатът.

Производителите разчитат на това, че хората няма да се запознаят в детайли с това какво пише на етикета. Резултатите са обобщени, например, на сайта на общ такъв европейски орган на български език. Лесно можеш да сравниш какво са показали проверките в България, Чехия и например Франция. Имаме данни за няколко производители - първоначално като започнем с газирани напитки, които си позволяват буквално заместители на почти всички съставки, които са имали в Западна Европа и САЩ, например за дадена напитка, същата такава в България е пълна, вместо със захар, с подсладители и всякакви други подобрители, така че да докарат вкуса.

 

Коментари

Задължително поле