Бизнесът и професионалните гимназии се обединяват за преодоляване на кадровата криза

Разбиха две нелегални фабрики за производство на цигари в Словения и Будапеща (СНИМКИ)

Калоян Паргов: Кметът Фандъкова да започва изпълнението на обещанията веднага, няма нужда от 100 дни Групата на "БСП за България" ще бъде единствената опозиция, както беше и в миналия мандат, заяви лидерът на столичните социалисти

Съветник на Владимир Путин изпрати съболезнования за кончината на Павел Васев

28-годишен мъж е загинал при катастрофата на пътя Силистра – Добрич

Цистерна със сода се обърна на „Хемус“ (СНИМКИ)

Шести историк заслужи наградата „Проф. Рашо Рашев“

Каракачанов: Отбранителните способности на Въоръжените сили трябва да се изграждат в синхрон

Съдят строител, измамил варненка с над 45 000 лв.

Мъж от Ахелой млати инспектор, задето му убиват прасетата

Разбиха група за разпространение на наркотици в София

Административният съд в Търново прекрати дело за избор на кмет на Ореш

Волейболът по пътя на футбола

„Еврохолд“ ще защитава сделката с ЧЕЗ в съда

Германските власти са предотвратили терористичен атентат, подготвян от „Ислямска държава“

Андре Токев: Дъщерите ми поеха по свой път

Топкулинарят ненавижда рецептурниците, които поставят готвенето под калъп

Андре Токев е един от топготвачите, които станаха особено популярни напоследък покрай изявите си на телевизионния екран. Помним го от предаването му „Гурме с Андре“, от MasterChef – като един от тримата ментори и безжалостни членове на журито, а сега го гледаме в „Ловци на храна“ със Събин Ранков. Преди телевизионната слава обаче Андре Токев е изградил успешна кариера в едни от най-добрите ресторанти у нас и в чужбина.
Той е единственият носител на Global Masterchef Degree за Източна Европа.Основател е на Българската асоциация на професионалните готвачи, официално жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа Bocuse d`Or. Кариерата му минава през големи хотелски вериги в цял свят, две от които са носители на звезди Michelin. От 2000 г. последователно е главен готвач в „Хилтън“ във Франция, Австрия и България. Готвил е за известни личности като Бил Клинтън, Ангела Меркел, Вал Килмър, Джон Кери, Дъстин Хофман, Шарън Стоун, Жан Клод Ван Дам. В момента притежава два собствени ресторанта в София. Единият, ANDRe, е насочен към гурме изживяванията и авторската кухня, другият, „Грозд“, залага на балканските традиции.

– Андре, смятате ли се за добър ловец на храна? Как дойде идеята за най-новото ви телевизионно предаване?
– Идеята дойде от това, че искам да опозная България. Нашата история е богата и древна и мисля, че в нея са скрити много традиции, а в тях – много рецепти. Всичко това исках да го преоткрия – да покажа на зрителя колко интересни неща има в България, колко история. В същото време, да застанем горди до тази история, но с покритие – да знаем защо и какво се е случвало, и ако можем, да направим по-голяма реклама на страната, защото имам чувството, че се крие и не се показва това, което България има като история.
– А вие повече българин или повече германец се чувствате?
– Този въпрос го ненавиждам, защото ми го задаваха от много малък. Дъщеря ми Ренате, като я питаха дали е българче или германче, казваше: „Аз съм дете“. Така че не искам да отговарям на този въпрос. Разбира се, че се чувствам горд българин, от една страна, от друга, има и немска част в мене. Чувствам се и двете еднакво.
– С какво се занимава дъщеря ви Ренате, която живее в Германия?
– Тя е IT специалист.
– А другата, Елиза?
– Тя е актриса, тук, в България. Още учи, но вече се снима в един филм – на Иван Ничев, „Пътят към Коста дел Маресме“.
– Някоя от тях би ли поела вашия бизнес?
– Мотивирам ги да готвят и те го правят добре, обичат много да се наслаждават на хубава храна, но не съм ги карал да поемат по моя път. Всеки трябва да си избере собствения път.
– А съпругата ви помага ли в ресторантьорския бизнес? Тя каква е по образование?
– Разбира се. Тя е финансист.
– Кой готви вкъщи повече?
– Тя, но напоследък готвим заедно много.
– Какво готвите? Имате ли любими ястия?
– Много са. Зависи от настроението ни, от това какво искаме да консумираме, какво има на пазара. Обичаме от паста до азиатска кухня, от българска до немска, френска, италианска и каква ли не.
– Имате един ресторант, който е повече гурме, и друг, с балканска кухня. Кое предпочитат клиентите ви?
– Ще обясня, както и за любимото ястие – зависи от вашето настроение и от настроението на гостите. Когато искат авторска кухня, отиват на едното място, когато искат мезета и хубави готвени балкански ястия, отиват на другото.
– Скоро показахте съчетания на храна с бира и се убедихме, че пивото върви с всичко, дори с десерт. Така ли е?
– При добрата комбинация – да, дори с шоколад. В този случай тъмната бира е по-подходяща, защото има аромати на шоколад, канела, карамфил. По-леките ястия се допълват най-добре със свежия вкус на светлите бири, докато по-тежките блюда с повече подправки изискват по-силно, плътно и с богати нюанси пиво.

Проф. Антонина Желязкова:
Няма нищо по-опасно от „частните“ милиции

Общата маса от националистите са обикновени хора, които изпитват силно неудовлетворение от начина, по който се развива животът им, убеден е културният антрополог

Антонина Желязкова е български културен антрополог, директор на Международния център за малцинствата и културните взаимодействия (ИМИР). Родена е на 28 ноември 1952 г. в София, в семейството на акад. Любомир Желязков и преводачката германистка Марта Желязкова. Завършва източни езици в Софийския университет, като специализира и история на балканските страни. Защитава докторска дисертация на тема „Етнорелигиозните промени в някои западнобалкански провинции на Османската империя през XV-XVIII век“. Специализира в Москва и в Ленинград. През 1987 г. публично се противопоставя на т.нар. възродителен процес. До 1991 г. работи в Института по балканистика към БАН. От 1990-а до 1993 г. е експерт по етнически и религиозни проблеми на президента Желю Желев. Има множество публикации и лекции за малцинствата в България и Югоизточна Европа. Един от познавачите на Турция, исляма на Балканите и албанския национализъм. Преподавател по културология в СУ „Св. Климент Охридски“ и НБУ.

– Г-жо Желязкова, как ще коментирате освобождаването на Ахмед Муса срещу гаранция от 5000 лв.? Има ли нещо в този случай, което остана скрито за обикновените граждани?
– Промяната в мярката за неотклонение срещу гаранция е логична и правилна, когато се прецени, че подсъдимият няма да се укрие от правосъдието и не е заплаха за свидетелите. Ахмед Муса не би изоставил семейството си, нито своите последователи в пазарджишкия квартал. Така постъпва повече от 16 години. В този смисъл мисля, че съдът постъпи разумно, защото престоят в ареста допринася единствено да се героизира и обвие в митове проповедникът и да се засили влиянието му сред неговите последователи. Онова, което остава скрито за обикновените граждани, е, че както прокуратурата и следствието, така и съдът не са достатъчно компетентни в областта на ислямската теология, тълкуването на кораничните текстове, съдържанието на използваните книги и проповеди. За прокуратурата, но също и за съда, е трудно да се обградят с достатъчно ерудирани и знаещи експерти, които да ги подпомагат. Това прави правораздаването в тази област тромаво, неубедително, винаги има риск от несправедлива преценка.
– Реална ли е според вас заплахата от радикализация на ромите?
– През последните 27 години ромите постъпателно се радикализират поради тяхната реномадизация, гетоизация, отпадане от образователната система и от пазара на труда. Когато имаме вече трето, четвърто поколение роми, които са маргинализирани и неграмотни, които някак си оцеляват без нито един ден труд, не е изненада, че са отворени за всякакъв тип влияния. Евангелските църкви ги печелят, защото са близо до тях, вътре в гетото, и непрекъснато им напомнят, че са хора. Роми евангелисти са споделяли колко важни за техните морални устои са събиранията, когато се държат за ръце, пеят и си напомнят десетте Божи заповеди. Салафитското направление, което проповядва Муса, от своя страна им създава илюзорното чувство, че са различни, много по-стойностни и значими, отколкото са ги възприемали доскоро. В това няма нищо лошо, ако се внимава да не бъдат настройвани срещу различните от тях, срещу привържениците на другите религии. За съжаление Православната църква никаква не се вижда в ромските квартали, а би могла да дава отпор на нетрадиционните направления и да се грижи за душите на това нуждаещо се паство, а и за тяхното образование.
– В какво се провали държавната политика по отношение на ромите през изминалия четвърт век демокрация и пазарна икономика?
– Във всичко. Като се започне от това, че преди 25 години законодателите не се погрижиха в Закона за реституиране на селскостопанските земи да има клауза за оземляване на безимотните. В началото на 90-те години близо 45% от ромите в България бяха селяни, имаха препитание, притежаваха земеделска и фермерска култура, децата им ходеха в селските училища. След като им отнеха тази възможност, те се реномадизираха, тръгнаха из страната, за да обрастват градските гета или да се заселват, където има някакво препитание. До днешния ден, в който процентът на неграмотните роми е по-добре да не се съобщава, защото е плашещ.
– Търпението на мнозинството относно толерантното отношение на държавата към малцинствата изчерпа ли се? Има ли опасност мнозинството да вземе нещата в свои ръце? Няма ли със самоорганизираните милиции и доброволни отряди нещата съвсем да излязат извън контрол?
– Няма нищо по-опасно от самоорганизираните милиции, защото те много лесно могат да придобият фашизоиден облик, а и е трудно да бъдат контролирани. Историята показва, че подобни парамилиции могат да насочват силата си срещу различни личности, групи и общности, както и да обслужват крайни радикални тенденции, да започнат да прилагат неконтролируем и неоправдан терор. Не трябва да сме толерантни към подобни формирования. Бюджетът предвижда достатъчно средства за полицията, за жандармерията и те са в състояние при правилни политики да се справят с напреженията и криминогенните фактори.
– Какъв според вас е профилът на българския националист?
– Не е възможно да се направи цялостен и единен профил на българските националисти, защото те са общност на изключително разнородни по произход, образование и психология хора. Има високообразовани и компетентни хора, които са националисти, те се обосновават за риториката и действията си аргументирано и според определена идеология, подплатена с исторически митове или реалности. Не е лесно да бъдат оборвани, защото те са съвършени популисти. Общата маса от националистите са обикновени хора, които изпитват силно неудовлетворение от начина, по който са се реализирали и се развива животът им. Имали са свръхочаквания за себе си, за бъдещето на семействата си, които не са се осъществили. Тези разочарования и загубата на перспектива намират най-лесно отдушник, когато се потърси и посочи виновникът за несполуките – бежанците, ромите, мюсюлманите, политиците. Във всяка страна по света има доста висок процент от хора, които живеят с подобна неудовлетвореност, фрустрация, която се трансформира в агресия срещу различните.

И ОЩЕ:
Андреа не е готова за женитба с Кубрат Пулев

Нашенци спечелиха „Грами“ в Лас Вегас

Диляна Попова пробива в САЩ

Джина Стоева повече няма да се съблича

Лора Каравелова разбила семейство, преди да я омъжат

Съвременният харем – златна клетка или златна кокошка

Мистерията на генетичния диск

Татуирането изисква повече разум

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Да е жив и здрав човекът! Талантлив е,работи.Не го мързи. Де повече такива люде в Бългерията.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.